Jednoduchý slivkový koláč. Úplne sa rozplýva na jazyku!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 230 g hladkej múky
  • 110 g masla
  • 1 polievková lyžica práškového cukru
  • 1 vajce

Náplň:

  • 500-750 g sliviek
  • 50 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 200 ml sladkej smotany
  • trochu masla na potretie formy

Postup:

Zmiešame preosiatu múku, studené maslo nakrájané na kúsky, cukor a pridáme vajíčko. Cesto rýchlo vymiesime, vytvarujeme z neho guľu, zabalíme do priehľadnej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Medzitým si umyjeme slivky, prekrojíme ich na polovice a zbavíme jadrovníkov.

Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme maslom a vložíme do nej vyvaľkané krehké cesto. Popichajte ho vidličkou.
Rúru vyhrejeme na 180°C.

Na cesto nasypeme 1 polievkovú lyžicu múky a 2 polievkové lyžice práškového cukru (slivky pri pečení pustia šťavu, preto treba cesto najskôr posypať múkou a cukrom). Na posypané cesto poukladáme rozpolené slivky rezom nadol.

V miske vyšľaháme vajcia ako na omeletu, pridáme zvyšný cukor, múku a sladkú smotanu. Vzniknutou zmesou zalejeme slivky.

Pečieme približne 40 minút.

Vychladnutý koláč môžete posypať práškovým cukrom.

Náš tip:

Ak chcete cesto trochu bohatšie, môžete časť múky nahradiť jemne mletými mandľami a  cesto posypať mletými mandľami.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*