Takmer každý z nás má doma buď jablčný, alebo obyčajný ocot. Nie je to len prídavok do potravín, ale aj jeden z najlepších prírodných liečebných prostriedkov, ktoré máme k dispozícii. A my si ho doprajeme pomerne často. Pretože si to naozaj zaslúži.Jablčný ocot je cennejší ako obyčajný ocot, pretože obsahuje látky, ktoré dokážu liečiť veľké množstvo chorôb a zdravotných problémov. Pomáha napríklad pri bežných príznakoch chrípky a prechladnutia, pôsobí proti štikútke, pomáha pri chudnutí a dokonca predchádza srdcovým ochoreniam.
To je však len začiatok. Ak začnete pravidelne denne konzumovať 1 polievkovú lyžicu jablčného octu zriedenú v pohári vody, do 60 dní bude mať na vaše telo tieto účinky:
1. Pôsobí ako silný antioxidant
Jablčný ocot má vysoký obsah antioxidantov vrátane kyseliny galovej, katechínov a kyseliny chlorogenovej. Tieto látky pôsobia omladzujúco a zlepšujú mnohé telesné funkcie.
2. Zdravý cholesterol
Jablčný ocot udržiava zdravú hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho odstraňuje hlavné príčiny vysokej hladiny zlého LDL cholesterolu a triglyceridov. Tým sa predchádza poškodeniu ciev, tepien a oxidačnému stresu. Užívanie 2 polievkových lyžíc denne môže ďalej posilniť zdravie srdca v prípade jeho ochorenia.
3. Zdravá hladina cukru v krvi
Podľa mnohých štúdií má jablčný ocot silné antiglykemické účinky, ktoré regulujú hladinu cukru v krvi. Konkrétne brzdí trávenie škrobu, čím zabraňuje prudkému nárastu hladiny cukru v krvi.
4. Potláča pálenie záhy a žalúdočný reflux
Napriek všeobecnému presvedčeniu, že pálenie záhy je spôsobené nadbytkom žalúdočnej kyseliny, v skutočnosti je príčinou presný opak, teda nízka produkcia kyseliny v žalúdku. Vypitie 1 polievkovej lyžice jablčného octu zriedeného v pohári vody zvýši koncentráciu kyseliny v žalúdku a zmierni príznaky pálenia záhy a refluxu.
5. Zlepšenie vstrebávania živín v črevách
Obsah kyselín v jablčnom octe podporuje vstrebávanie dôležitých minerálov z potravy v črevách. Preto by ste ho mali pridávať do šalátových dresingov, polievok a iných jedál. Tým sa výrazne zlepší využitie živín z mnohých potravín.
6. Úbytok hmotnosti
Kyselina octová z jablčného octu je mimoriadne prospešná pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, ale nemajú veľký úspech. Táto látka urýchľuje metabolizmus, znižuje zadržiavanie vody v tele a tiež potláča chuť do jedla.
7. Candida
Štúdie potvrdili, že infekciu candidou možno úspešne odstrániť konzumáciou jednej polievkovej lyžice jablčného octu denne počas dvoch mesiacov. Jablčný ocot vďačí za tento účinok svojim silným proti kvasinkovým a protiplesňovým vlastnostiam.
8. Upchaté dutiny
Jablčný ocot uľahčuje dýchanie tým, že rozpúšťa hlieny v nosových priechodoch a urýchľuje ich vylučovanie z tela. Okrem toho má silné antibakteriálne vlastnosti, takže je vynikajúci na liečbu všetkých druhov bakteriálnych infekcií.
Záver
Na záver by sme vám radi poskytli niekoľko tipov na nákup a konzumáciu jablčného octu.
- Pre dosiahnutie najlepších účinkov uprednostnite taký, ktorý je vyrobený prirodzenou fermentáciou, nepasterizovaný a nefiltrovaný.
- Pri konzumácii ho vždy riedite vodou, pretože je sám o sebe veľmi silnou kyselinou.
- Môžete pridať aj trochu medu na dochutenie a zníženie kyslej chuti.
- Snažte sa ho vypiť rýchlo a nedržte ho v ústach, aby ste si nepoškodili zubnú sklovinu.
Nezabudnite zdieľať aj so svojími priateľmi a veľmi nás poteší aj Vaša odozva v komentároch. 🙂
Leave a Reply