Domáci jablčný ocot zo šupiek a jadier. Nevyhadzujte už nikdy šupky z jabĺk – použite ich!

Na prípravu domáceho jablčného (ovocného) octu môžete použiť podradné jablká alebo hrušky, ktoré sú nevhodné na jedenie, zaváraniny alebo sú poškodené. Pozor! Dokonca aj šupky a jadierka sa dajú použiť na ocot! Ak vám teda ostali šupky z ošúpaných jabĺk, napríklad na jablkový koláč , môžete ich úspešne použiť na prípravu jablčného octu zo šupiek.

Domáci jablčný ocot z ovocných šupiek a zvyškov

Ako vyrobiť jablčný ocot zo šupiek? Je to jednoduchý recept . Najdôležitejšie sú jablká! Na výrobu octu potrebujete nestriekané jablká z kamarátskeho sadu alebo kúpené na trhu. Ak sú plody škvrnité a rôznej veľkosti, je to znak, že stromy neboli postriekané.

V kuchyni sa oplatí siahnuť po jablkách starých odrôd, pochádzajúcich zo starých sadov alebo jednoducho pestovaných voľne, pretože sú skvelé na pečenie a zaváranie.

Vložte šupky, ktoré vám zostali z prípravy jablkového koláča, do veľkej nádoby. Všetko zalejeme vlažnou, prevarenou vodou s pridaným cukrom (asi 2 plné polievkové lyžice cukru na liter vody).

Dôležité! Ovocie musí byť úplne zakryté. Nádobu prikryte ľanovou utierkou alebo papierovou utierkou a pevne ju zviažte, aby ste obmedzili prístup ovocných mušiek.

Pripravenú nádobu nechajte niekoľko týždňov na teplom mieste. Počas kvasenia denne miešajte ocot, aby ste zabránili tvorbe plesní. Po niekoľkých dňoch by sa mala objaviť pena – to je znak toho, že začalo skutočné alkoholové kvasenie. Keď pena zmizne a ocot vykvasí (už bude kyslý), treba tekutinu precediť cez kávový filter a naliať do fliaš. Pevne uzavrite a skladujte na tmavom mieste. Domáci ocot je pripravený!

Zdieľajte tento recept aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*