Toto je recept na jeden z najchutnejších koláčov, aké existujú. Tento koláč jednoducho musíte ochutnať.
Potrebujete:
*rozmery na veľký plech s rozmermi približne 25×35 cm
***veľkosť hrnčeka je 250 ml***
Cesto:
- 3/4 hrnčeka vody
- 3/4 hrnčeka cukru
- 3/4 hrnčeka oleja
- 4 plné polievkové lyžice kakaa
- 6 vajec
- 1/3 hrnčeka cukru
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1,5 čajovej lyžičky sódy
- 2 hrnčeky celozrnnej múky na koláče
Tvarohová plnka
- 750 g mletého tvarohu
- 300 g masla
- vanilkový cukor
- 1 hrnček práškového cukru
Krém z mascarpone
- 500 ml 36% krému
- 1/3 hrnčeka práškového cukru
- 250 g syra mascarpone
- 2 poháre ríbezľového džemu
- dezertná čokoláda na posypanie torty
Najskôr si pripravte kakaový základ na koláč. Do hrnca dajte olej, cukor, vodu a kakao, premiešajte a uvarte. Po zovretí zmes ochlaďte.
- Oddeľte žĺtky od bielkov a tie vyšľahajte do tuhej peny.
- V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky s 1/3 hrnčeka cukru do peny. Pridajte vychladnutú kakaovú hmotu. Zmiešajte. Pridajte celozrnnú múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu – miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Nakoniec pridajte bielky – jemne miešajte lyžicou, kým sa nespoja.
- Dno formy vyložte papierom na pečenie a rozotrite cesto. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov, ohrievajte hore a dole bez tepelnej cirkulácie. Pečte 35-40 minút. Koláč počas pečenia krásne vykysne. Koláč nechajte vychladnúť a rozrežte ho na dve časti.
Tvarohová plnka
***Pred prípravou vyberte tvaroh a maslo z chladničky.
- Maslo izbovej teploty vyšľahajte s práškovým cukrom do peny a potom postupne, stále miešajúc, pridávajte tvaroh.
- Prvý základ kakaového koláča potrieme ríbezľovým džemom (koláč je vlhký a mäkký, nie je potrebné ho namáčať).
- Na džem rozotrite tvarohový krém a prikryte ho druhou vrstvou upečeného cesta.
- Druhý kakaový základ potrieme ríbezľovým džemom.
- Tortu vložte do chladničky a pripravte krém. Dobre vychladenú 36% smotanu dáme do misy a vyšľaháme, keď mierne zhustne, pridáme práškový cukor a syr mascarpone – všetko miešame, kým úplne nezhustne.
- Na ríbezľový džem rozotrite krém a zarovnajte ho. Koláč posypte strúhanou horkou alebo dezertnou čokoládou.
- Koláč dajte na noc do chladničky, aby sa chute spojili.
Na druhý deň sa torta krásne rozkrája, je veľmi stabilná, vyzerá krásne a naozaj chutí skvele. Toto je jeden z tých koláčov, ktoré jednoducho musíte urobiť. Nie je príliš sladký, je mäkký a šťavnatý.
Leave a Reply