Kĺby spájajú kosti, poskytujú podporu a pomáhajú nám hýbať sa. Akékoľvek poškodenie kĺbov po úraze alebo chorobe môže spôsobiť veľa bolesti a skomplikovať pohyb.
K bolestiam kĺbov vedú mnohé ochorenia, ako napríklad osteoartritída, reumatická artritída, burzitída (zápal mazového vačku), dna, natiahnuté svaly, podvrtnutia či iné zranenia.
V rámci celonárodného prieskumu bolo zistené, že asi tretina dospelých trpela bolesťami kĺbov v priebehu posledných 30 dní. Najčastejšie sa sťažovali na bolesti kolien, ramena a bolesti bedier.
Avšak bolesť kĺbov môže ovplyvniť akúkoľvek časť tela, od členkov nôh až po ramená a ruky.
S postupom veku a starnutím sa problémy s kĺbmi zvyknú zhoršovať.
Bolesti môžu byť mierne až intenzívne. Trvajú niekoľko týždňov (akútne bolesti), alebo až niekoľko mesiacov (chronické bolesti).
Dokonca aj krátkodobé bolesti a opuchy kĺbov vedia nepríjemne ovplyvniť kvalitu vášho života.
Tuto nasleduje 7 potravín, ktorým je lepšie sa pri problémoch s kĺbmi vyhýbať:
1. Cukor
Ak trpíte bolesťami kĺbov, určite by ste sa mali vyhnúť konzumácii šišiek, čokolády a iných sladkých dezertov.
Spracované cukry spúšťajú zápalové procesy v podobe uvoľňovania cytokínov. Tie môžeme nájsť v cukrovinkách, limonádach, obilninách a iných pochutinách.
Nadmerné množstvo cukru v tele vyvíja tlak na kĺby a môže viesť k nárastu hmotnosti.
2. Glutaman sodný
Glutaman sodný alebo MSG predstavuje prísadu, ktorá zlepšuje chuť jedla. Môžeme ho nájsť v sójovej omáčke alebo ázijských jedlách.
Rovnako sa nachádza v jedlách z rýchleho občerstvenia, v instantných polievkach, šalátových dresingoch a lahôdkovom mäse.
Glutaman sodný vyvoláva v tele zápaly a zhoršuje bolesti kĺbov.
3. Alkohol
Alkohol nezaťažuje len vašu pečeň. Jeho nadmerná konzumácia má tiež negatívny vplyv na vaše kĺby.
Pivo napríklad obsahuje veľa purínov. Tie sa v tele menia na kyselinu močovú, ktorá je veľmi škodlivá pre vaše kĺby.
Pivo tiež obsahuje lepok, ktorý môže poškodzovať krehké kĺby.
Vyhýbať je však potrebné sa aj ostatným druhom alkoholu, pretože alkohol vo všeobecnosti vyvoláva opuchy a prispieva k pretrvávaniu zápalov.
4. Rafinované sacharidy
Výrobky z bielej múky, ako sú chlieb a sušienky, biela ryža, zemiaky a mnohé obilniny obsahujú rafinované sacharidy.
Štúdie ukázali, že spracované sacharidy môžu byť jednou z hlavných príčin obezity a ďalších chronických ochorení.
Tieto potraviny majú vysoký glykemický index. Ich metabolizmom sa v tele tvoria produkty pokročilej glykácie (AGE), ktoré stimulujú zápal.
5. Červené a spracované mäso
Oba uvedené druhy mäsa obsahujú puríny a dusičnany. Tieto chemické zlúčeniny zhoršujú bolesť a zápal v tele.
Štúdie ukázali, že červené a spracované mäso nevyvolávajú len zápal, ale tiež podporujú rast rakoviny.
6. Mliečne výrobky
Pre väčšinu ľudí sú mliečne výrobky a mlieko vysoko zápalové.
Mnohé štúdie zistili, že väčšina dospelých má problémy s trávením mlieka. Niektorí o tom vedia, iní zasa nie.
Konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov často vyvoláva v organizme zápalovú reakciu. Ak trpíte bolesťami kĺbov, mali by ste ich vylúčiť zo svojho jedálnička.
7. Soľ
Väčšina balených a spracovaných potravín obsahuje nadmerné množstvo soli a iných konzervačných látok, ktoré pomáhajú predĺžiť spotrebu potravín.
Rafinovaná soľ má vysoký obsah aditív a chemikálií, ktoré narúšajú rovnováhu tekutín v tele. Dávajte preto pozor na to, čo sa nachádza vo vašich potravinách.
Vyhnite sa nezdravému jedlu z mikrovlnnej rúry.
Ak chcete osoliť vaše jedlo, rafinovanú soľ nahraďte ružovou himalájskou soľou.
Leave a Reply