6 potravín s protizápalovými vlastnosťami, ktoré dajú do poriadku vaše črevo.

Ak trpíte častými brušnými alebo črevnými kolikami, zápchami a zlým vyprázdňovaním, pocitom plynatosti, potom by ste mali vyskúšať očistu čreva týmito 6 potravinami.

Pomôžu vám obnoviť vnútornú rovnováhu tejto časti tráviaceho systému.

6 potravín s protizápalovými vlastnosťami, ktoré pomáhajú napraviť vaše črevá:

1) ZELER

Zeler ako prírodný zdroj draslíka má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, pomáha udržiavať vnútornú rovnováhu buniek tým, že ich vyživuje a odstraňuje toxíny.

Priemyselné pečivo a nealkoholické nápoje väčšinou obsahujú sodík, zložku známu svojou schopnosťou spôsobovať zápaly v tele a podporovať syndróm dráždivého čreva. Pravidelná konzumácia  zeleru vo forme šalátu alebo šťavy, zeler prispieva k udržaniu tráviaceho systému v optimálnej rovnováhe.

2. Zelená listová zelenina

Šalát, brokolica, špenát, rukola a kapusta sú odporúčané potraviny, ktoré by ste mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička.

Okrem toho, že zelená listová zelenina pomáha liečiť a predchádzať zápalom, bojuje proti voľným radikálom a je bohatá na antioxidanty. Je tiež ideálnym zdrojom vitamínu A, vitamínu C a vitamínu K, ktoré sú nevyhnutné pre optimalizáciu základných funkcií hrubého čreva.

Každodennou konzumáciou zelenej listovej zeleniny si telo zabezpečí príjem potrebného množstva vlákniny (20-25 gramov). Rozpustná vláknina obsiahnutá v tejto zelenej zelenine je známa svojou schopnosťou chrániť črevnú sliznicu, ničiť škodlivé látky v tele a regulovať črevný tranzit.

3. Kefír

Kvôli enzýmom a kultúram „dobrých“ baktérií, ktoré obsahuje, je kefír účinnou liečbou syndrómu dráždivého čreva.

Toto jedlo obsahuje baktérie a tráviace kvasinky, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie čriev. Pravidelná konzumácia kefíru dodáva telu mikroorganizmy, ktoré podporujú zdravie črevnej flóry, vďaka prítomnosti laktobacilov. Okrem toho môžu ľudia s intoleranciou laktózy konzumovať kefír na udržanie zdravia hrubého čreva.

4. Ovsené vločky

Ovsené vločky sú bohaté na rozpustnú vlákninu a odporúčajú sa v každodennej strave na zmiernenie bolesti a zápalu spojeného so syndrómom dráždivého čreva.

Tieto vločky sú obzvlášť prospešné pre zdravie hrubého čreva, pretože obsahujú beta-glukany, vlákninu, ktorá chráni črevnú stenu a stimuluje tranzit. V porovnaní s pšeničnou vlákninou je ovsená vláknina jemnejšia a odporúča sa pri syndróme dráždivého čreva.

Okrem toho, že ovsené vločky dodajú telu pomaly sa spaľujúce sacharidy, ktoré vás zasýtia na niekoľko hodín, udržiavajú zdravie vašej črevnej flóry a zároveň poskytujú vysokú hladinu bielkovín a vitamínov.

5. Banány

Banány sú mimoriadne bohatým zdrojom fruktooligosacharidov, prebiotickej zlúčeniny, ktorá vyživuje prospešné baktérie v črevách (probiotiká).

Tieto prospešné baktérie produkujú vitamíny a tráviace enzýmy, ktoré zlepšujú vstrebávanie živín a rôznych zlúčenín, ktoré chránia telo pred škodlivými mikroorganizmami. Skrátením doby prechodu gastrointestinálnym traktom sa implicitne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Pre vysoký obsah draslíka, horčíka a vitamínov skupiny B sú banány zaradené do zoznamu odporúčaných potravín pri liečbe syndrómu dráždivého čreva. Banány majú vďaka tryptofánu, ktorý obsahujú, relaxačné vlastnosti, stimulujú tráviaci systém a zabraňujú špecifickým ochoreniam, ako je ulcerózna kolitída.

V prípade dráždivého hrubého čreva sa odporúča zjesť banán v skorých ranných hodinách.

6. Jablká

Jablká pomáhajú čistiť systém od parazitov a toxínov, ktoré podporujú rozvoj chorôb.

Jesť aspoň jedno jablko denne stačí na optimalizáciu základných funkcií hrubého čreva.

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*