Nechcete predsa, aby sa v sušených hubách, ktoré ste pripravili na zimu, uhniezdili mole, však? Aby ste tomu zabránili, vložte do nádoby sušenú bylinku, ktorá je schopná odstrašiť nechcených nájomníkov.
Potravinové mole sú bežným problémom v slovenských domácnostiach. Z obchodu stačí priniesť jedného jedinca a hneď sú napadnuté kuchynské koreniny, cestoviny alebo len sušené hríby. Zbaviť sa tohto hmyzu je pomerne náročná úloha, no existujú produkty, ktoré mole neznášajú a veľmi rýchlo utečú, ak zacítia nežiaduci zápach. Nezabudnite skontrolovať, ako ich odplašiť z vašej kuchyne.
Ako vieme, že v našej kuchyni sú mole?
Mole sú vlastne múčne červy, ktoré napádajú múku, suché cestoviny, orechy a iné bio produkty z našej kuchyne. Samica nakladie až 200 vajíčok, z ktorých sa po 3-4 dňoch vyliahnu larvy a po mesiaci sú už dospelé. Kým nevyhubíme každého jedného z nich, invázia bude pokračovať a pokračovať. Moľa je hmyz s mierne pomalšími reflexami, takže ak uvidíte pakomára, ktorý lieta dosť nepravidelne a dá sa ľahko chytiť, vedzte, že vo vašej kuchyni sa s najväčšou pravdepodobnosťou vyvíja kolónia škodcov. V skriniach môžete vidieť priehľadné kukly, v ktorých sa larvy premieňajú na motýle. Najlepšie je zbaviť sa ich mechanicky vyutieraním políc a pokropením octom , ktorý neznášajú.
Mole v sušených hubách – ako chrániť produkt?
Aj keď je ocot účinný, ťažko si predstaviť situácie, keď ním pokropíte huby, ktoré preniknú do ich štruktúry a zabijú všetku arómu. Namiesto kyslého octu dajte do dózy niekoľko bobkových listov, ktoré síce neutlmia vôňu, ale zaženú mole. Stačí dva kusy na jeden pohár hríbov a hmyz sa k sušeným hríbom nedostane. Napodiv, esenciálne oleje v bobkovom liste spôsobujú moľám paniku a strach. A z vedeckého hľadiska nie sú schopní im ublížiť. Bobkový list je potrebné vymieňať každý týždeň , pretože stratí svoj charakteristický zápach a už nebudú také účinné a mole sa nám za chvíľu vrátia do skrine.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply