Obľúbená potravina našich predkov! Je dobrá na zápaly a má 10-krát viac vitamínu C ako ríbezle…
Podľa odhadov už tri šípky môžu na 100 percent pokryť dennú potrebu vitamínu C. Má o 40%. viac vitamínu C ako citrusy, desaťkrát viac ako čierne ríbezle.
1. Bohaté množstvo vitamínu C, obsahuje 130 účinných látok
Šípky je možné zbierať, keď sú intenzívne červené a pevné – v závislosti od druhu sa zber začína na prelome augusta a septembra. Týka sa to plodov ruže dužnoploda (Rosa villosa) alebo ruže vráskavej (Rosa rugosa). Na u nás najbežnejšiu ružu šípovú (Rosa canina) si budeme musieť ešte počkať. Plody dozrievajú až koncom septembra a zberať ich možno až v októbri.
Šípky sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C (Pixabay)
A prečo sa to oplatí? Šípkový nálev si cenili už pred stáročiami Slovania a dodnes si ružový čaj vychutnávajú Česi, Chorváti a Srbi. Stojí za to vedieť, že divoká ruža je skutočnou bombou kyseliny askorbovej. V tomto smere prekoná väčšinu ovocia a zeleniny. To však nie je všetko, pretože divoká ruža je v skutočnosti zdrojom viac ako 130 účinných látok.
Šípky obsahujú:
- zlúčeniny zo skupiny flavonoidov ,
- organické kyseliny, napríklad kyselina ellagová,
- vitamíny skupiny B a vitamíny E a K,
- mikroživiny ako vápnik a zinok,
- karotenoidy a tokoferoly ,
- esenciálne oleje,
- pektín
2. Na čaj, tinktúru a lekvár
Vitamín C a flavonoidy prítomné v šípkach podporujú imunitný systém , brzdia rozvoj voľných radikálov a bojujú proti zápalom v tele . Dokážu teda predchádzať civilizačným chorobám, infekciám, srdcovo-cievnym ochoreniam a dokonca aj rakovine.
Antioxidanty a pektíny prítomné v tomto ovocí majú tiež ochranný účinok na tráviaci systém a tiež normalizujú lipidový profil , čím znižujú riziko rozvoja aterosklerózy. Šípky sa uplatnia pri hypertenzii , srdcových a pečeňových ochoreniach, ako aj na doplnenie nedostatku vitamínu C. Kedysi sa nimi liečil skorbut.
Zrelé plody majú jemnú, sladkú chuť a sú skvelé na prípravu džemov a zaváranín, štiav, sirupov a tinktúr. Vo Francúzsku sa šípky používajú na dochucovanie liehovín. Tinktúra na ich základe povzbudzuje chuť do jedla, uľahčuje trávenie a zlepšuje metabolizmus.
Infúzia zo sušeného ovocia zase zmierňuje žalúdočné ťažkosti a hnačku a tiež reguluje hladinu glukózy v krvi. Je však potrebné pripomenúť, že čím dlhšie je ovocie tepelne spracovávané, tým väčšie sú straty vitamínov, najmä vitamínu C, ako aj niektorých bio flavonoidov.
Recept na domáci šípkový džem
Budete potrebovať:
- 3 kg šípok
- 3 l vody
- 3 balíčky želírovacieho prípravku
- 1,5 kg kryštálového cukru
Postup:
1. Z pripravených šípok odstráňte stopku a zostatok okvetia, dôkladne opláchnite a nasypte do vyššieho hrnca. Prilejte toľko vody, aby boli šípky celé pod hladinou vody a varte do zmäknutia.
2. Uvarené šípky nechajte vychladnúť a rozmixujte ich ponorným mixérom. Mäkké šípky mixujte do hladkej konzistencie.
3. Hustú zmes prepasírujte cez sitko. Prebytočný „odpad“ zo šípok môžete použiť na výrobu sirupu. Šípkovú zmes treba zbaviť nepríjemných chĺpkov. Na vyšší pohár navlečte čistú silonovú pančušku a zmes cez ňu preceďte.
4. Túto zmes nalejte do hrnca, priveďte do varu, primiešajte cukor, želírovací prípravok podľa návodu a varte do zhustnutia. Po uvarení plníme do dobre umytých pohárov.
Šípková tinktúra
Pripravíme si:
- šípky
- 40% vodka
Postup:
Fáza 1: Umyté a osušené šípky (môžete ich rozkrojiť) nasypete do vhodného pohára približne do 3/4 objemu. Zalejete alkoholom (použiť možno 40% vodku), tak aby bolo všetko potopené. Uzavrite a za občasného pretrepania necháte macerovať jeden mesiac.
Fáza 2: Potom už len tinktúru precedíte cez jemné sitko alebo plátno do fľaštičky s kvapkadlom.
Použitie: Užívať možno pri problémoch 1 kvapku tinktúry na 1 kg človeka, pričom množstvo je vhodné rozdeliť do troch denných dávok (60kg človek užíva 3 × 20 kvapiek denne). Tinktúru kvapkajte do tekutiny (čaja či vody). Preventívne užívajte podľa uváženia.
Sú tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply