Hoci patrí do rovnakej rodiny zeleniny ako brokolica, kapusta a kel, medzi Slovákmi nie je taká obľúbená. Má charakteristickú štipľavú vôňu a mierne horkastú chuť. Predovšetkým by sme ju mali oceniť pre silu živín, ktoré obsahuje. V najnovšom rebríčku najzdravšej zeleniny nemala konkurenciu.
1. Najzdravšia zelenina na svete
Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa rozhodlo zostaviť rebríček najzdravšej zeleniny . Pri tvorbe klasifikácie sa vedci zamerali na bežne dostupné produkty, ktoré boli najsilnejšie spojené so zníženým rizikom chronických ochorení.
Na treťom mieste skončil mangold, na druhom čínska kapusta a za najzdravšiu zeleninu je považovaná potočnica lekárska, ľudovým názvom žerucha potočná (Nasturtium officinale). Potočnica patrí do čeľade krížno listých a nie je taká populárna ako ostatní zástupcovia tejto skupiny.
Táto trváca listová zelenina sa vyskytuje vo vodných biotopoch po celom Slovensku, s výnimkou severovýchodných oblastí. Jej prospešné vlastnosti boli oceňované už v staroveku. Používala sa na liečbu chorôb ako tuberkulóza a skorbut.
V Nemecku je to rastlina schválená na použitie pri fytoterapii a nádche. Je tiež súčasťou homeopatických liekov.
Žerucha potočná
Keď sa povie žerucha potočná, veľa ľudí si predstaví žeruchu siatu, ktorú ste si možno aj vy ešte v detstve pestovali doma na navlhčenej vate. Toto však nie je tá istá rastlinka. Odlišujú sa vzhľadom i chuťou.
Žerucha potočná je vyššia, dosahuje asi 15cm a lístky majú priemer až okolo 3cm. Chuťovo je táto rastlinka skôr korenistej a pikantnej chuti, pripomínajúc horčicu. Je to spôsobené obsahom esenciálnych horčicových olejov.
Ide o starú bylinku, ktorá má dlhú tradíciu v ľudovom liečiteľstve a s obľubou sa používa napríklad vo Francúzsku, Veľkej Británii či Nemecku. U nás však až tak známa zatiaľ nie je, čo je škoda. Rozhodne stojí za to ju spoznať.
2. Sila vitamínov a minerálov
Žerucha potočná priaznivo pôsobí na zdravie srdca . Konzumácia extraktu z tejto zeleniny môže znížiť komplikácie hyperglykémie a hypercholesterolémie, uvádzajú vedci z National Institutes of Health . Zelenina obsahuje aj luteín, ktorý inhibuje poškodenie tkaniva.
Žerucha je bohatá na vitamíny a minerály, ako sú:
- vitamín E
- vitamín C
- vápnik
- fosfor
- horčík
- draslík
- vitamín K
Najviac výživných vlastnosti nám poskytne čerstvá žerucha. Jej listy spestria chlebíčky a šaláty. Môžete ich pridať aj do polievok a omáčok a pripraviť si z nich pesto.
Po blanširovaní môžu byť listy žeruchy zmrazené, no treba si uvedomiť, že potom stratia časť živín. Mrazenie môže tiež ovplyvniť farbu a chuť zeleniny.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply