Dedo to robil každý rok. Nikdy nemal problémy so srdcom ani s črevami!

Prichádza jeseň as ňou sezóna nevľúdneho počasia a respiračných chorôb. Je preto nanajvýš dôležité posilniť svoju imunitu. Osvedčeným zdrojom vitamínu C sú klenoty jesennej prírody, šípky. Ako z nich vytvoriť posilňujúcu šípkovú tinktúru, ktorá nám pomôže prekonať náročné obdobie roka?

Ruža šípková je najbežnejší voľne rastúci druh rodu ruže v strednej Európe. Rastie divo, ale mať v blízkosti jej ker sa naozaj oplatí. Nielenže nás na jar a začiatkom leta tešia bielymi a ružovými kvetmi, ktoré nádherne vonia, ale teraz na jeseň nás obdarúva aj žiarivo červenými až červenooranžovými šípkami.

Šípky neponúkajú potechu len pre oko

Šípky sú zásobárňou cenných látok, predovšetkým vitamínu C , ale aj B1, B2, E a K, ďalej flavonoidov, karotenoidov, trieslovín a iné.

Sú vynikajúcim prostriedkom na posilnenie imunity, pôsobia ako silný antioxidant, v nich obsiahnutý vitamín B1 pôsobí priaznivo na nervovú sústavu a sústredenie, rutín chráni cievy, vápnik posilňuje kosti a zuby a železo pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu.

Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu nám teda šípky pomôžu nielen ako prevencia pri chorobách z prechladnutia, ale sú výborné aj na kŕčové žily a paradentózu, kde sa dokonca radia k najlepším prírodným prostriedkom na toto nepríjemné ochorenie. Okrem toho nám môžu byť nápomocné aj s intímnejšími problémami, priaznivo ovplyvňujú menštruačný cyklus, posilňujú potenciu aj libido.

Všetci asi poznáme šípkový čaj, ale čo skúsiť tieto červené ozdoby jesennej prírody využiť trochu netradične?

Šípková tinktúra je vynikajúcim prostriedkom na povzbudenie organizmu i posilnenie imunity, Autor: Shutterstock.com

Šípkový likér povzbudí aj posilní (RECEPT)

Príprava tohto likéru nie je náročná, ani čo sa týka prípravy, ani zloženia.

Potrebujete:

  • 200 g šípok,
  • 300 ml číreho vysokopercentného alkoholu (môže byť slivovica, hruškovica, marhuľovica, ale aj vodka),
  • 5 lyžíc cukru,
  • 5 lyžíc vody.

Šípky nazbierajte pokiaľ možno v čistom prostredí, teda ďalej od ciest a iných potenciálne znečistených miest. Nazbierané šípky umyte, odstráňte z nich stopky a rozstrapkaný koniec pri „bubáku“ a plody buď rozmixujte, alebo rozkrojte a vydlabte z nich semienka. Takto pripravené šípky dajte do čistej uzatvárateľnej nádoby, zalejte alkoholom a nechajte zhruba 2 týždne macerovať alebo lúhovať za studena. Nádobu každý deň pretrepte. Po 2 týždňoch preceďte obsah cez gázu alebo ešte lepšie cez plátno, aby ste odfiltrovali všetky zvyšky šípok.

V hrnci si pripravte roztok z cukru a vody, keď sa cukor úplne rozpustí, tak k nemu pridajte šípkový macerát. Premiešajte a nalejte do uzatvárateľnej sklenenej liekovky. Nechajte likér aspoň týždeň odležať a potom ju užívajte po lyžičkách podľa potreby. Kvôli obsahu alkoholu tento likér samozrejme nie je vhodný pre deti alebo tehotné ženy, ale ostatní ju môžu využiť na doplnenie vitamínu C, posilnenie imunity a celkové povzbudenie organizmu.

Boli tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*