Recept na Katarína tortu! Obľúbená narodeninová torta, ktorá nikdy nesklame…

Mamina narodeninová torta, jedná z našich najobľúbenejších!

Ingrediencie:

Korpus I :

Ingrediencie sú na jeden korpus, musíme si upiecť dva.

  • 3 vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • 5 lyžíc vlašských orechov
  • 1 lyžica polohrubej  múky1 lyžica kakaa

Sirup:

Množstvo stačí na oba korpusy

  • 2 lyžice cukru
  • 150 ml vody

Korpus II:

  • 5 bielkov
  • 150 g cukru
  • 75 g nasekaných mandlí
  • 75 g nasekaných vlašských orechov
  • 30 g hrozienok
  • 30 g brusníc
  • 2 polievkové lyžice hrubej múky

Krém:

  • 5 žĺtkov
  • 4 vajcia
  • 8 lyžíc cukru
  • 250 g masla
  • vanilková aróma

Ešte budeme potrebovať:

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g tmavá čokoláda
  • 100 g biela čokoláda
  • 4 lyžice oleja

Postup:

Korpus I:

Oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov  vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a vaječný žĺtok, dobre vymiešame,  pomaly po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s orechmi a kakaom.

Hmotu nalejte do tortovej formy, ktorú ste predtým vymastili a vysypali múkou.  Pečieme vo vyhriatej rúre pri  180°C, kým sa okraje korpusu  budú mierne oddeľovať  od okraja formy. Urobíme si test ihlou. Takto si upečieme dva korpusy. Necháme ich dobre vychladnúť.

Z 2 lyžíc vody a 150 ml cukru uvaríme sirup, necháme vychladnúť.

Pred plnením korpusy polejeme sirupom.

Korpus II:

Z bielkov  vyšľaháme tuhý sneh. Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým bielka nie sú veľmi tuhé. V samostatnej miske zmiešame mandle, vlašské orechy, hrozienka, brusnice a múku.

Ak chcete, môžete hrozienka predtým namočiť do rumu.

Túto zmes pomaly po častiach  primiešame  k bielkom.  Dávajte pozor, aby vaječné bielka nespadli.

Hmotu nalejte do tortovej  formy, ktorú ste predtým vymastili a vysypali múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C. Tento korpus  je potrebné dôkladne vysušiť. Upečenie vám bude trvať o niečo dlhšie ako prvý korpus. Necháme dobre vychladnúť.

Celé vajcia a žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, za stáleho šľahania uvaríme nad parou do hustá, hotový krém necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a spojíme s vychladnutým vajíčkovým krémom, pridáme vanilkovú arómu a dobre vymiešame.

Na spodok položíme korpus I, natrieme ho krémom, zarovnáme a položíme korpus II, opäť natrieme krémom, zarovnáme a položíme druhý  korpus I, vrch natrieme  krémom. Zvyšným krémom natrieme aj boky torty. Odložíme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť.

Studenú šľahačkovú smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku.

Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, zmiešame s 2 lyžicami oleja a vymiešame do leskla.

Tmavú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, zmiešame s 2 lyžicami oleja a vymiešame do leskla.

Vrch torty polejeme bielou a tmavou čokoládovou polevou, podľa vlastnej fantázie a ozdobíme šľahačkou. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*