Babička robí úžasné slivkové kompóty. Rýchly recept zo starého zošita!

Sezóna sliviek je v plnom prúde. Môžeme ich využiť rôznymi spôsobmi. Výborne sa hodia do dezertov či koláčov, ale chutia aj sólo. Moja stará mama z nich robí niečo absolútne jedinečné. Šťavnaté slivky vloží do pohárov a zalieva špeciálnou marinádou. Každý rok dostávam od starej mamy niekoľko takýchto ovocných pohárov a milujem ich chuť. Prinavracajú chuť leta!

Sladko-slaný nálev sa pripravuje rýchlo a jednoducho, takže do zavárania sa môžu pustiť aj začínajúci kuchári. Ovocný nálev sa hodí nielen k slaným jedlám, napríklad k pečeným jedlám, ale aj k šalátom a sladkému pečivu.

Babičkin recept na nakladané slivky

Ingrediencie na jeden trojlitrový pohár:

  •  2 kg veľkých sliviek
  •  3 zrnká čierneho korenia
  •  6 klinčekov
  •  1 tyčinka škorice

Nálev:

  • 1 liter vody
  • 1 polievkovú lyžicu cukru
  • 1 polievkovú lyžicu kamennej soli

Postup:

Vodu s cukrom a soľou prevaríme v hrnci a necháme vychladnúť. Slivky dôkladne umyjeme a osušíme, potom ich prekrojíme na polovice a semená vyhodíme. Ovocie vložte do umytých, sterilizovaných pohárov( do sedemdecového  pohára pridajte kúsok škorice,  1 zrnko korenia a 2 klinčeky.)

Ovocie zalejeme marinádou tak, aby pokryla všetky slivky. Pohára zakryjeme  bavlnenou tkaninou  a nechajte štyri dni stáť, na tmavom mieste. Po tejto dobe zakryjeme čistými vrchnákmi a odložíme na studené miesto.  Asi po 14 dňoch sú kompóty hotové. Dobrú chuť.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*