Slivkový koláč s drobenkou podľa babkinho receptu. Nadýchaný ako obláčik a veľmi chutný!

Babka robila tie najlepšie slivkové koláče. Tu je recept!

Slivkový koláč je kráľovský koláč, ktorý nemôže chýbať vo vašom letnom jedálničku. Krásne vonia a je lahodný. Rozjasní každé letné popoludnie.

Kysnuté cesto je ľahké a nadýchané ako obláčik.

Ak chcete, nižšie uvedený recept si môžete mierne upraviť.

Potrebujeme:

Suroviny na cesto:

  • 165 g cukru
  • 250 ml teplého mlieka
  • 60 g čerstvého droždia
  • 4 veľké vajcia
  • 80 g masla alebo margarínu
  • 750 g hladkej  múky

Suroviny na slivkovú náplň:

  • 1 plochá lyžička škorice alebo kardamónu
  • 10-20 g cukru (môžete vynechať)
  • 500 g očistených vykôstkovaných sliviek

Suroviny na posýpku:

  • 75 g hrubej  pšeničnej múky
  • 50 g masla alebo margarínu
  • 50 g cukru

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások. V teplom mlieku rozmiešame droždie, 2 PL cukru a 2 PL múky.

Maslo (margarín) dáme na suchú panvicu a roztopíme, potom necháme vychladnúť.

V miske zmiešame cukor a vajcia a zmes nalejeme do nádoby s droždím. Pridáme studený tuk a vymiešame do hladka. Na konci pridajte zvyšok múky a všetko znova dobre premiešajte. Vypracované cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme 10 minút odstáť na teplom mieste.

Očistené a vykôstkované slivky, zmiešame s cukrom a škoricou. Slivky uložíme na cesto.

Z hrubej múky, masla a cukru si pripravíme posýpku. Rovnomerne  ňou posypeme vrch dezertu. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C  asi 45 minút. Dobrú chuť.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*