Babka robila tie najlepšie slivkové koláče. Tu je recept!
Slivkový koláč je kráľovský koláč, ktorý nemôže chýbať vo vašom letnom jedálničku. Krásne vonia a je lahodný. Rozjasní každé letné popoludnie.
Kysnuté cesto je ľahké a nadýchané ako obláčik.
Potrebujeme:
Suroviny na cesto:
- 165 g cukru
- 250 ml teplého mlieka
- 60 g čerstvého droždia
- 4 veľké vajcia
- 80 g masla alebo margarínu
- 750 g hladkej múky
Suroviny na slivkovú náplň:
- 1 plochá lyžička škorice alebo kardamónu
- 10-20 g cukru (môžete vynechať)
- 500 g očistených vykôstkovaných sliviek
Suroviny na posýpku:
- 75 g hrubej pšeničnej múky
- 50 g masla alebo margarínu
- 50 g cukru
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások. V teplom mlieku rozmiešame droždie, 2 PL cukru a 2 PL múky.
Maslo (margarín) dáme na suchú panvicu a roztopíme, potom necháme vychladnúť.
V miske zmiešame cukor a vajcia a zmes nalejeme do nádoby s droždím. Pridáme studený tuk a vymiešame do hladka. Na konci pridajte zvyšok múky a všetko znova dobre premiešajte. Vypracované cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme 10 minút odstáť na teplom mieste.
Očistené a vykôstkované slivky, zmiešame s cukrom a škoricou. Slivky uložíme na cesto.
Z hrubej múky, masla a cukru si pripravíme posýpku. Rovnomerne ňou posypeme vrch dezertu. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 45 minút. Dobrú chuť.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply