Tento druh múky sa po rokoch opäť dostáva do popredia. Pri zápaloch, alergiách a dokonca aj žalúdočných problémoch!

Len pred 20 rokmi bol tento potravinový výrobok v každej domácnosti. Hoci jeho obľuba nejaký čas klesala, dnes sa opäť dostáva do priazne. Nielen pre jej široké využitie v kuchyni. Pozrite sa, aké vlastnosti má zemiaková múka a kto by ju mal používať. Objavte aj rozdiel medzi zemiakovou múkou a zemiakovým škrobom.

Najčastejšie ju používame v kuchyni na zahustenie. Len štipka zemiakovej múky dodá omáčke alebo polievke dokonalú konzistenciu. Málokto však vie, aké vlastnosti má zemiaková múka, kto by ju mal používať a aký je rozdiel medzi zemiakovou múkou a zemiakovým škrobom. Objavte všetky tajomstvá súvisiace s týmto čoraz obľúbenejším kulinárskym produktom.

Čo je zemiaková múka?

Hoci ju kedysi naši rodičia používali v kuchyni alebo pri domácich prácach (na škrobenie posteľnej bielizne), málokto vedel, z čoho je vlastne vyrobená. Hoci názov mohol napovedať, aká hlavná ingrediencia bola použitá na jej výrobu, samotný proces výroby skrýval mnohé tajomstvá.

Čo je zemiaková múka? Vyrába sa zo zemiakov a obsahuje cca 84% škrob, ktorý patrí do skupiny komplexných sacharidov. Zvyšných cca 16 percent je  voda. Zemiaková múka je sypký, matný a svetložltý prášok, ktorého konzistencia sa najviac podobá pšeničnej múke. Trošku chrumká pri pretieraní medzi prstami.

Zemiaková múka – zloženie a nutričné ​​hodnoty

Zemiaková múka pozostáva hlavne zo škrobu a vody. 100 g výrobku obsahuje približne 357 kcal, sacharidy, bielkoviny, cukry, vlákninu a polynenasýtené tuky. Tento potravinový výrobok obsahuje aj vitamíny a minerály. Múka poskytuje vitamín C, vitamín B4 a vitamíny A, E a D (v nižších koncentráciách), ako aj veľkú dávku fosforu, vápnika, sodíka a horčíka.

Zemiaková múka – liečivé vlastnosti

Nutričné ​​vlastnosti zemiakovej múky sú početné – výrobok má pozitívny vplyv na ľudské telo. Aké sú najdôležitejšie vlastnosti zemiakovej múky

  • Zemiaková múka má ochrannú a upokojujúcu funkciu. V prvom rade chráni citlivý žalúdok. Pri tráviacich problémoch (napr. bolesti brucha, hnačka, nevoľnosť, vredy, pálenie záhy) sa oplatí použiť želé zo zemiakovej múky, ktoré je účinným liekom na problémy.
  • Okrem toho upokojuje podráždenia pokožky – kúpanie so zemiakovou múkou pokožku okrem iného regeneruje. pri príznakoch alergie, vyrážke z horúčavy, úpaloch, odreninách či seboroických zápaloch. To je dôvod, prečo mladé matky tak ochotne používajú zemiakovú múku, zameniteľnú s moderným mastencom, ako prášok na detské vyrážky. Môžete si z nej pripraviť aj pleťovú masku, ktorá upokojí začervenanú pokožku tváre a dekoltu a priaznivo pôsobí na mastnú pleť.
  • Na mierne zápaly je dobrá zemiaková múka. Nezabúdajte však, že ňou neprekrývajte mokvajúce, hnisavé rany a nepoužívajte ju na liečivé masti.
  • Zemiaková múka je výborným prípravkom na starostlivosť o vlasy. Vďaka tomu sú hladké, lesklé a jemné na dotyk.

Zemiaková múka a zemiakový škrob

Aký je rozdiel medzi zemiakovou múkou a zemiakovým škrobom? Existuje mylná predstava, že ide o jeden a ten istý potravinový výrobok. Medziiným  sa múka robí z celých uvarených zemiakov, ktoré sa sparia a pomelú spolu so šupkou. Je sypká a o niečo ťažšia ako škrob, má tmavšiu – mierne žltkastú – farbu a intenzívnejšiu chuť.

Škrob sa zase vyrába z surových zemiakových hľúz. Čerstvé umyté zemiaky sa rozdrvia a potom sa vymyje škrob. Je to matný biely prášok. Múka a škrob sa preto líšia spôsobom výroby a vzhľadom.

Kto by mal používať zemiakovú múku?

Vlastnosti zemiakovej múky z nej robia hodnotný produkt v každej kuchyni. V prvom rade pomáha bojovať s miernymi zápalmi, kožnými ochoreniami a problémami tráviaceho systému. Preto sa odporúča pre ľudí, ktorí čelia popísaným stavom.

Kto iný by mal používať zemiakovú múku? Výrobok neobsahuje lepok, a preto je skvelou náhradou bežnej pšeničnej múky  pre všetkých, ktorí trpia celiakiou.

Zemiaková múka – kontraindikácie

Hoci použitie zemiakovej múky nemá žiadne zjavné kontraindikácie, diabetici by si na ňu určite mali dávať pozor. Múka vyrobená zo zemiakov má vysoký glykemický index (IG>90), preto je rýchlo stráviteľná. To zase môže viesť k vysokým postprandiálnym hladinám glukózy. Preto sa diabetikom odporúča jesť tieto produkty príležitostne za predpokladu, že zostávajúce zložky na tanieri  sú správne zložené (pre rovnováhu, vlákninu a bielkoviny).

Zemiaková múka – použitie pri varení

Ide o produkt, ktorý rýchlo absorbuje vlhkosť, preto ho treba skladovať v tesnej a suchej nádobe, aby nestratil svoje vlastnosti. Hoci ju využijete na starostlivosť a škrobenie bielizne, využitie zemiakovej múky v kuchyni je naozaj univerzálne.

V prvom rade ňou  zahusťujte polievky, omáčky, domáce želé a pudingy. Je  skvelým doplnkom k pečivu, vrátane bezlepkového. Už viete, že zemiaková múka má hygroskopické vlastnosti, takže ak sa vám cesto na zemiakové placky alebo sliezske halušky ukáže ako príliš vodnaté, stačí pridať trochu zemiakovej múky a pokrm určite zachránite.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*