Koľkokrát ste pri príprave jedla otvorili chladničku alebo špajzu a zistili ste, že jedlo, ktoré ste si kúpili len pred pár dňami, sa už začalo kaziť? To je veľký problém s čerstvým ovocím a zeleninou, ale existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby vaše produkty zostali čerstvé dlhšie – s pomocou správneho skladovania.
A jedna vec, ktorú mnohí z nás neskladujú správne, je cibuľa. Potravinoví experti tvrdia, že cibuľa musí byť skladovaná na chladnom, tmavom a suchom mieste, aby zostala čerstvá dlhšie, a dokonca existujú určité druhy zeleniny, ktoré by ste nikdy nemali mať blízko cibule, pretože by mohli podporiť jej ešte rýchlejšie skazenie.
Vlhkosť a svetlo sú veci, ktoré cibuľa neznesie, pretože vedú k plesniam a klíčeniu, preto je potrebné ju skladovať v suchom, dobre vetranom koši, vedre alebo veľkej nádobe. Mali by ste ju uchovávať mimo slnečného žiarenia, no taktiež by ste ju nemali skladovať pri nízkych teplotách, preto je najlepšie ju uložiť do tmavej skrinky.
A nikdy by ste nemali skladovať cibuľu so zemiakmi. Šéfkuchárka Sarah Jampel vysvetlila: „Ja mám cibuľu v skrini so všetkými mojimi nádobami na pečenie, ale v budúcnosti si chcem kúpiť prepravky a dať ich do garáže alebo pivnice. Tiež musíte dávať pozor aby bola oddelená od zemiakov – ktoré majú tendenciu urýchliť kazenie cibuľe, ak sú v blízkosti“.
Ak je cibuľa, ktorú si kúpite, v plastovom vrecku, mali by ste ju hneď vybrať, ako sa vrátite domov zo supermarketu, pretože plast môže cibuľu rýchlo pokaziť v dôsledku nedostatočnej cirkulácie vzduchu a zvýšenej vlhkosti. Cibuľu môžete uchovávať aj v papierovom alebo sieťovom vrecku, pretože obe umožnia lepšie prúdenie vzduchu a pomôžu udržať nízku vlhkosť. Ak sa skladuje pri správnej teplote a za správnych podmienok, cibuľa vydrží dlho. Cibuľa skladovaná pri teplote od -1 °C do 10 °C môže vydržať až rok. Pri vyšších teplotách vydrží niekoľko týždňov.
Aké tipy na skladovanie cibule máte vy? Napíšte nám komentár! Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply