Tento lenivý koláč sa pečie trochu iným spôsobom ako bežne robíme lenivý koláč a moje odporúčanie na tento koláč je urobiť si ho o deň skôr a nechať postáť cez noc, nielenže sa bude lepšie krájať, ale chute sa spolu pekne prepoja.
Ingrediencie:
- 6 žĺtkov
- 525 g hladkej múky
- štipka soli
- 8 g prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 175 g studeného masla
- 100 g kyslej smotany a
- 1 vrecko vanilkového cukru
Jablková náplň:
- 8 veľkých nakladaných jabĺk (asi 2 kg)
- 50 ml vody
- 100 g cukru
- 2 lyžičky škorice
- 25 g Gustin
- 45 ml citrónovej šťavy
Snehový krém:
- 6 bielkov
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilkového pudingu
Ešte potrebujeme:
- 40 g mletých maslových sušienok
- práškový cukor
Postup:
Najprv si pripravte náplň, aby mohla dobre vychladnúť, kým ju nanesiete na cesto.
Očistené a na kocky nakrájané jablká dáme do veľkého hrnca, pridáme cukor, vodu, škoricu a všetko premiešame, prikryjeme a varíme pri strednej teplote do polo mäkka (asi desať minút) odkryjeme a varíme, kým plnka nezhustne. tekutina sa takmer vyparí, snažte sa ich príliš nemiešať, aby kúsky jabĺk zostali celé.
Gustin zvlášť premiešame s citrónovou šťavou a zalejeme ňou jablká a všetko spolu premiešame. Odstráňte z ohňa a nechajte náplň vychladnúť.
Do misky preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Do múky pridáme cukor a vanilkový cukor, premiešame a pridáme studené maslo pokrájané na kocky a maslo zmiešame s múkou, aby nám vznikla drobivá hmota a do pomrvenej hmoty pridáme žĺtka a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame.
Vysypeme na pracovnú dosku a vymiesime hladké cesto, z ktorého vyformujeme guľu. V prípade potreby pridajte 1 lyžicu ľadovej vody, aby sa cesto spojilo.
Cesto rozdelíme na 2/3 a 1/3, každé cesto zabalíme zvlášť a väčšiu časť cesta dáme do chladničky a menšiu do mrazničky.
Keď cesto dostatočne vychladne ( pol hodiny až hodinu), na pomúčenej doske väčšie cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu, v ktorom ho budete piecť. Plech zľahka potriete vychladnutým maslom, cesto položíme na dno plechu, rovnomerne ho roztlačíme rukami a posypeme mletými sušienkami a lyžicou naň nanesieme jablkovú plnku a uhladíme.
Bielka vyšľaháme do peny, pridáme cukor a vanilkový cukor a vyšľaháme na tuhý sneh a nakoniec opatrne primiešame 1 balíček vanilkového pudingu a všetko spolu vyšľaháme. Krém nalejeme na plnku a uhladíme.
Na plnku nastrúhame menšie cesto z mrazničky na hrubšom strúhadle.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi hodinu, dbáme však, aby sa vrchná strana príliš nepripálila, ak treba, prikryjeme papierom na pečenie.
Upečený koláč dobre vychladíme, potom nakrájame na kocky, posypeme práškovým cukrom a podávame ku káve alebo čaju.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply