Váš žalúdok sa vám poďakuje. Gastroenterológ prezrádza, ako sa chrániť pred rakovinou!

Tipy od gastroenterológa ako sa ochrániť pred rakovinou…

Tráviace ťažkosti, vredy, syndróm dráždivého čreva a IBS sú čoraz bežnejšie. Strava, stres a sedavý spôsob života sú faktory, ktoré z problémov s tráviacim systémom robia skutočnú pliagu. Existuje však spôsob, ako ich ovládať.

1. Pozor na stres, dbajte na spánok

Gastroenterológ doktor Peyton Berookim z Kalifornie verí, že udržať si zdravý tráviaci systém nie je vôbec ťažké. Táto problematika je však oveľa zložitejšia ako len vyhýbanie sa nezdravým jedlám.

Dôležitá je podľa odborníčky fyzická aktivitadbať na spánkový režim a správne zvládanie stresu.

Keď sa dostávame do stresu, tráviaci systém je jednou z prvých častí nášho tela, ktorá je ovplyvnená – vysvetľuje lekár na stránkach gidoctors.com

„Stres môže spôsobiť kŕče pažeráka a zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny, ktorá je predzvesťou vážnejších tráviacich ťažkostí.“

Chronický stres môže viesť k črevným poruchám vo forme hnačky alebo zápchy, prispievať k syndrómu dráždivého čreva IBS, ovplyvniť chuť do jedla a spôsobiť nevoľnosť, vracanie a dyspepsiu.

Doktor Berookim poukazuje na ďalší kľúčový prvok zdravia trávenia. Hovoríme o kolonoskopii, ktorá umožňuje odhaliť kolorektálny karcinóm v počiatočnom štádiu.

V závislosti od rizikových faktorov alebo neduhov – existujú aj ďalšie testy, ktoré môžu určiť stav nášho tráviaceho systému. Toto zahŕňa Ultrazvuk brucha , gastroskopia a dokonca aj laboratórne testy, najmä tie, ktoré sledujú zdravie pečene.

2. Diéta nadovšetko

Gastroenterológ má aj nejaké diétne odporúčania. Nevhodná výživa môže zvýšiť riziko mnohých ochorení tráviaceho systému, vrátane rakoviny.

2.1. Jedzte pomaly a v správny čas

Jedávate rýchlo alebo pri kuchynskej linke? Nie je nič horšie. Pomalé, starostlivé žuvanie potravy zvyšuje množstvo tráviacich enzýmov uvoľnených v ústach a znižuje riziko plynatosti, nadúvania a tráviacich ťažkostí .

Konzumácia menších a častejších jedál môže tiež zlepšiť zdravie trávenia tým, že udrží hladinu cukru v krvi a metabolickú aktivitu stabilnú.

2.2. Nezabudnite hydratovať

„Pitie veľkého množstva vody zaisťuje, že živiny z potravy sú správne strávené a absorbované,“ vysvetľuje doktor Berookim.

Lekár dodáva, že minimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť, je osem pohárov.

2.3. Konzumujte viac vlákniny

Je obsiahnutá v čerstvej zelenine a ovocí a celozrnných výrobkoch. Urýchľuje prácu čriev , dodáva pocit sýtosti , čistí tráviaci systém od toxínov a dokonca môže chrániť pred rakovinou čreva.

„Ovocie, zelenina a celé zrná sú  zdrojom nerozpustnej vlákniny, zatiaľ čo ovos, fazuľa a šošovica sú bohaté na rozpustnú vlákninu.“

2.4. Zaraďte do svojho jedálnička probiotické produkty

Kyslé uhorky, kefír alebo prírodný jogurt sú skvelým zdrojom probiotických baktérií , ktoré milujú črevný mikrobióm.

„Tieto baktérie chránia pred tráviacimi ťažkosťami a nadúvaním tým, že rozkladajú častice potravy, ktoré putujú naším tráviacim traktom,“ hovorí doktor Berookim.

2.5. Obmedzte tučné jedlá

Na rozdiel od vlákniny, vyprážané mastné jedlá spomaľujú tráviaci proces . Tieto potraviny môžu tiež spôsobiť nadprodukciu žalúdočnej kyseliny , čím sa zvyšuje riziko gastroezofageálneho refluxu,  varuje odborník.

Nášmu tráviacemu systému tiež neslúžia vysoko spracované potraviny a strava bohatá na jednoduché sacharidy a cukrom sladené produkty.

 Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*