Krehký slivkový koláč s pudingom a merinque. Hotové nebo na tanieri!

Krehké cesto so slivkami, hrubá vrstva pudingu a najaromatickejšie ovocie na svete. Nakoniec vrchol – jemne chrumkavý sneh.

Slivkový koláč

Ingrediencie:

na krehký základ

  •  3 šálky hladkej múky (450 g)
  • 200 g chladeného masla
  • 4 žĺtky
  •  pol šálky cukru (110 g)
  • lyžicu alebo dve veľmi studenej vody

Maslo nakrájame na kocky, pridáme zvyšné suroviny a čo najrýchlejšie vymiesime cesto. Cieľom je zabrániť tomu, aby sa maslo zohrialo teplom našej ruky. Môžete to urobiť pomocou kuchynského robota. Ak je suché a nechce sa spojiť do gule – musíte pridať dve polievkové lyžice, alebo niekedy trochu viac, ľadovej vody.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme na pol hodiny do chladničky alebo na 20 minút do mrazničky.

Pudingová vrstva:

Môžete si kúpiť pudingový prášok z obchodu

  • 2 balíčky vanilkový pudingový prášok
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 700 ml mlieka

Z mlieka, pudingového prášku  a cukru uvaríme hustý puding.

Alebo si pripravte domáci puding z nasledujúcich ingrediencií:

  •  3/4 l mlieka
  • 3 vrchovaté polievkové lyžice zemiakového škrobu
  •  2 žĺtky
  •  lyžička masla
  • 3 polievkové lyžice cukru

V pohári studeného mlieka rozmiešame škrob a žĺtky.

Zvyšné mlieko prevaríme s maslom a cukrom. Keď vrie, za intenzívneho miešania nalejte tenkým prúdom zmes škrobu a vaječného žĺtka. Chvíľu miešame, varíme kým puding zhustne.

Rúru predhrejeme  na 200°C.

Cesto vyberieme z chladničky, zľahka ho rozvaľkáme cez potravinovú fóliu a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom vytvoríme okraj asi 2-3 cm. Celý povrch popicháme vidličkou, aby sa cesto nevydulo. Pečieme asi 20 – 30 minút, kým základ nie je zlatohnedý. Vyberte plech z rúry, nechajte rúru zapnutú a znížte teplotu na 180°C.

Meringue:

  • 4 bielky
  •  200 g cukru
  •  dve čajové lyžičky zemiakového škrobu

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý  a lesklý sneh, Nakoniec pred koncom šľahania jemne zašľaháme lyžicu zemiakového škrobu.

Ešte budeme potrebovať:

  • 800 g vykôstkovaných sliviek

Na upečený základ rozotrieme uvarený puding, naň poukladáme polovičky sliviek bez jadierok kožou nadol a celé to zalejeme snehom z  bielkov. Penu neuhladzujte rovnomerne – čím viac je stočená, tým je koláč krajší.
Koláč dáme do rúry  pri 180°C pečieme asi 10 minútach potom  znížte teplotu na 90°C a pečieme ďalších 30 minút.
Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí nakrájame. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept  páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*