Takto jednoducho robila moja stará mama slivkový koláč s makom. Recept zo starého zošita!

Dnes vám ukážem, ako urobiť neskutočne lahodný a šťavnatý makovo-slivkový koláč. Tento koláč je dokonalou kombináciou sladkých sliviek a aromatického maku – absolútna povinnosť pre všetkých milovníkov koláčov!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g cukru
  • 100 ml mlieka
  • 125 ml rastlinného oleja
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 ČL škorice
  • 4 ČL prášku do pečiva

Náplň:

  • 1500 g vykôstkovaných sliviek
  • 50 g cukru

Maková náplň:

  • 500 ml mlieka
  • 125 g cukru
  • 60 g medu
  • 300 g maku
  • 2 – 3 lyžice krupice
  • 150 g masla
  • Citrónová kôra
  • citrónová šťava
  • 1 ČL zázvoru
  • 2 vajcia

Postup:

Najskôr si urobíme makovú náplň. Do hrnca dáme mlieko a cukor, primiešame mak a med, privedieme do varu, keď začne zmes vrieť pridáme 2-3 lyžice krupice. Uvaríme hustú kašu. Odstavíme zo sporáka. Do ešte teplej zmesi primiešame maslo, miešame kým sa maslo rozpusti, potom pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu a zázvor. Vymiešame do hladka, nakoniec pridáme vajcia a dobre vymiešame. Náplň odložíme a necháme vychladnúť.

Do misy dáme tvaroh, cukor, mlieko a rastlinný olej, pridáme múku, škoricu a prášok do pečiva, vymiešame hladké pružné  cesto.

Cesto rovnomerne rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto rozotrieme makovú náplň a zarovnáme, na vrch uložíme na osminky nakrájame vykôstkované slivky.

Slivky posypeme rovnomerne cukrom.

Pečieme  vo vyhriatej rúre pri 180 °C  asi  35 minút na hornom/spodnom ohreve.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*