Naši starí rodičia milovali likér zo zelených orechov. Veľmi dobre vedeli, že je účinnejší ako mnohé lieky. Vlašské orechy liečia najrôznejšie ochorenia, mimoriadne pomáhajú pri problémoch so štítnou žľazou, s hrdlom, s dýchacími cestami, zápalom priedušiek, ale aj na posilnenie imunity.
Ľudové liečiteľstvo odporúča orech pri liečbe chudokrvnosti, ale aj ako prvú pomoc pri žalúdočných problémoch a na urýchlenie trávenia.
Teraz je ten správny čas na zber mladých, zelených vlašských orechov a na výrobu likéru z vlašských orechov.
Vlašské orechy obsahujú vitamín A, B, C, E z minerálnych látok obsahujú jód, mangán, meď, horčík, zinok, železo, draslík a vápnik, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
Vlašské orechy sú ideálne pre mozog, zlepšujú zdravie srdca, podporujú trávenie, pôsobia ako prevencia cukrovky, zlepšujú plodnosť, zlepšujú pokožku i vlasy.
Potrebujete:
- 40 mladých vlašských orechov
- 1 kg medu,
- 1 liter brandy.
Príprava:
Nasekajte mladé vlašské orechy na malé kúsky, vložte ich do veľkej sklenenej nádoby a pridajte k nim 1 kg medu a 1 liter brandy. Zatvorte vhodným viečkom a nechajte nádobu stáť na slnku 40 dní.
Obsah občas premiešajte plastovou lyžičkou.
Každé ráno nalačno vypite jeden malý pohárik tohto likéru.
Orech je mimoriadne bohatý na jód, preto je rýchlym liekom na ochorenia štítnej žľazy. Pred podávaním likér z vlašských orechov jemne potraste, aby sa zdvihol liečivý sediment. Ako aperitív podávajte likér s ľadom a plátkom citróna.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply