Ibištekový čaj je jedným z najlepších prostriedkov pre diabetikov. Zabraňuje náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi po jedle.
Ibištekový čaj normalizuje vysoké tuky a krvný tlak, čo je pri cukrovke veľmi dôležité.
Chráni srdce a cievy.
Na jeho prípravu potrebujeme:
- 1 lyžičku suchého ibišteka
- 1 šálku vriacej vody
Vložte suchý ibištek do pohára. Zalejeme vriacou vodou. Nechajte 5 minút odstáť. Potom sceďte a nápoj je pripravený na použitie. Pite 2 šálky čaju denne.
Ibištek možno chutí trpko, ale:
- chráni pečeň pred škodlivými voľnými radikálmi
- znižuje krvný tlak,
- pôsobí proti zápalom a bakteriálnym nákazám,
- zabraňuje nežiadúcemu ukladaniu cholesterolu,
- odbúrava ťažkosti s bolestivou menštruáciou,
- pomáha sa vyrovnať s depresívnymi stavmi a povzbudzuje myseľ
- protizápalové pôsobenie;
- znižuje riziko obezity;
- antianemické pôsobenie;
- znižuje mieru zhlukovania krvných doštičiek;
- diuretický účinok (zvyšuje tvorbu a vylučovanie moču);
- pôsobí proti vzniku močových kameňov;
Medzi najznámejšie druhy ibišteka, ktoré poznáme a môžeme nájsť aj na území Slovenska patrí:
- ibištek bahenný veľkokvetý niekedy nazývaný aj americký.
- ibištek čínsky ľudovo nazývaný aj čínska ruža.
- ibištek trojdielny
Asi najbohatším zdrojom prospešných látok sú kalichy ibišteka. Kalichy obsahujú najmä sacharidy (glukózu a fruktózu), vlákninu, bielkoviny, vitamíny (hlavne vitamíny B2, B3, C alebo E) a v neposlednom rade minerály.
Z minerálov má najvyššie zastúpenie vápnik, železo, draslík a horčík.
V kalichoch nachádzame aj rôzne organické kyseliny, ako napríklad kyselinu citrónovú, vínnu, jablčnú alebo polyfenolové kyseliny.
Listy ibišteka obsahujú najmä bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny B2 a C, β-karotén, fosfor a železo. Taktiež vysoké hladiny antioxidačne a protizápalovo pôsobiacich polyfenolov .
Semená ibišteka sú bohaté na prítomnosť mastných kyselín, hovoríme najmä o kyseline palmitovej, stearovej, olejovej a linolovej.
Z minerálov je to draslík, sodík, vápnik, fosfor a horčík. Ďalej sú v semenách prítomné aj sacharidy, bielkoviny a vláknina.
Najväčší terapeutický význam spomedzi všetkých týchto látok majú polysacharidy, organické kyseliny a medzi poly fenoly patriace anto kyaníny.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply