Táto rastlina je najväčší nepriateľ diabetu! Zabraňuje náhlemu zvýšeniu hladinu cukru v krvi po jedle…

Ibištekový čaj je jedným z najlepších  prostriedkov pre diabetikov. Zabraňuje náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi po jedle.

Ibištekový čaj normalizuje vysoké tuky a krvný tlak, čo je pri cukrovke veľmi dôležité.

Chráni srdce a cievy.

Na jeho prípravu potrebujeme:

  • 1 lyžičku suchého ibišteka
  • 1 šálku vriacej vody

Vložte suchý ibištek do pohára. Zalejeme vriacou vodou. Nechajte 5 minút odstáť. Potom sceďte a nápoj je pripravený na použitie. Pite 2 šálky čaju denne.

Ibištek možno chutí trpko, ale:

  • chráni pečeň pred škodlivými voľnými radikálmi
  • znižuje krvný tlak,
  • pôsobí proti zápalom a bakteriálnym nákazám,
  • zabraňuje nežiadúcemu ukladaniu cholesterolu,
  • odbúrava ťažkosti s bolestivou menštruáciou,
  • pomáha sa vyrovnať s depresívnymi stavmi a povzbudzuje myseľ
  • protizápalové pôsobenie;
  • znižuje riziko obezity;
  • antianemické pôsobenie;
  • znižuje mieru zhlukovania krvných doštičiek;
  • diuretický účinok (zvyšuje tvorbu a vylučovanie moču);
  • pôsobí proti vzniku močových kameňov;

Medzi najznámejšie druhy ibišteka, ktoré poznáme a môžeme nájsť aj na území Slovenska patrí:

  • ibištek bahenný veľkokvetý niekedy nazývaný aj americký.
  • ibištek čínsky  ľudovo nazývaný aj čínska ruža.
  • ibištek trojdielny

Asi najbohatším zdrojom prospešných látok sú kalichy ibišteka. Kalichy obsahujú najmä sacharidy (glukózu a fruktózu), vlákninu, bielkoviny, vitamíny (hlavne vitamíny B2, B3, C alebo E) a v neposlednom rade minerály.

Z minerálov má najvyššie zastúpenie vápnik, železo, draslík a horčík.

V kalichoch nachádzame aj rôzne organické kyseliny, ako napríklad kyselinu citrónovú, vínnu, jablčnú alebo polyfenolové kyseliny.

Listy ibišteka obsahujú najmä bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny B2 a C, β-karotén, fosfor a železo. Taktiež vysoké hladiny antioxidačne a protizápalovo pôsobiacich polyfenolov .

Semená ibišteka sú bohaté na prítomnosť mastných kyselín, hovoríme najmä o kyseline palmitovej, stearovej, olejovej a linolovej.

Z minerálov je to draslík, sodík, vápnik, fosfor a horčík. Ďalej sú v semenách prítomné aj sacharidy, bielkoviny a vláknina.

Najväčší terapeutický význam spomedzi všetkých týchto látok majú polysacharidy, organické kyseliny a medzi poly fenoly patriace anto kyaníny.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*