Ak budete postupovať podľa všetkých krokov tohto receptu, váš koláč bude rovnako chutný a krásny.
Ingrediencie:
Cesto:
- 400 g hladkej múky
- štipka soli
- 15 g prášku do pečiva
- 200 g nízkotučného tvarohu
- 75 g cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- 100 ml mlieka
Tvarohová náplň:
- 500 g nízkotučného jemného tvarohu
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 75 g masla
- 75 g cukru
- 2 vajcia
- 50 g kukuričného škrobu
- citrónová šťava
Maková náplň:
- 200 g maku
- 100 g práškového cukru
- Citrónová kôra
- 150 ml mlieka
Ešte budeme potrebovať:
- 2 lyžice jahodového džemu
- 1 lyžica marhuľového džemu
- mandľové lupienky
Postup:
Maková náplň:
Najskôr si pripravíme makovú náplň. Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a mliekom. Na miernom ohni ohrievame a miešame, kým sa zmes spojí. Dobre vymiešame. Necháme vychladnúť.
Tvarohová náplň:
Maslo vymiešame s cukrom do peny, primiešame dve vajcia, dobre rozšľaháme, pridáme 500 g jemného tvarohu a kukuričný škrob, vymiešame do peny, pridáme citrónovú šťavu a dobre vymiešame. Odložíme do chladničky, kým krém stuhne.
Cesto:
Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva, pridáme jemný tvaroh, cukor, vanilkový cukor, nakoniec pridáme mlieko a olej, dobre vymiešame na hladké a pružné cesto. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, a rozdelíme na 6 rovnakých časti. Vygúľame ich na 5 malých bochníčkov, každý bochníček vytvarujeme na asi 10 cm kruh a 1 cm vyvýšeným okrajom, podobne ako na moravské koláče.
Kruhy cesta uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, kruhy naplníme tvarohovým krémom tak, aby nám ostal vyvýšený okraj čistý, zarovnáme.
Mak preložíme do cukrárskeho vrecka a nastriekame asi 1 cm pásik medzi tvaroh a okraj kruhu. Do stredu každého kolieska dáme kúsok jahodového džemu.
Marhuľový džem rozmiešame a natrieme ním čistý okraj každého kruhu. Okraje koláčov posypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply