Domáci sirup zo smrekových výhonkov proti kašľu, bronchitíde, bolesti v hrdle, gastritíde a pre silnú imunitu. (RECEPT)

Smrek je známy svojimi cennými vlastnosťami. Cenné je nielen jeho ihličie, ale aj mladé výhonky. S ich pomocou si môžete pripraviť liečivý sirup do domácej lekárničky. Tento prírodný liek sa používa pri infekciách dýchacích ciest a prechladnutí. Pozrite sa, ako vyrobiť sirup zo smrekových výhonkov.

1. Kedy zbierať smrekové výhonky?

Smrek patrí do čeľade borovice, v nás prirodzene rastie najmä smrek obyčajný. Liečivé suroviny získavané zo smreka sú najmä ihličie, mladé výhonky a živica. Neskorá jar je najvhodnejším obdobím na zber smrekových výhonkov.

Ako vyrobiť sirup z mladých borovicových/ smrekových/ výhonkov?

Smrekový sirup.

Na sirup by sa mali vyberať iba mladé výhonky, ktoré sa práve vynorili z hnedej pošvy. Majú svetlozelenú farbu a sú veľmi jemné. Majú najcennejšiu šťavu. Staršie výhonky v sebe neskrývajú veľa liečivých vlastností.

Výhonky je najlepšie zbierať za slnečného počasia , nie po daždi. Nazbierané výhonky treba opláchnuť a následne scediť z vody na site.

2. Recept na sirup zo smrekových výhonkov

Príprava smrekového sirupu je veľmi jednoduchá. Sirup sa dá pripraviť dvoma spôsobmi – posypaním mladých výhonkov cukrom  alebo varením.

Smrekový sirup bez varenia

Nevyhnutnými ingredienciami sú mladé smrekové výhonky a cukor. Výhonky môžu byť nakrájané na malé kúsky, ale nie je to potrebné. Mali by byť rozložené v pohári vo vrstvách a každá vrstva by mala byť posypaná cukrom a mierne utlačená paličkou alebo päsťou. Posledná vrstva  by mala byť cukor.

Potom je potrebné nádobu uzavrieť a nechať niekoľko týždňov (asi päť) na teplom mieste, kým výhonky nezačnú púšťať šťavu. Je dobré nádobu každý deň  chvíľu potriasť. Potom by sa mala kvapalina naliať do fliaš a skladovať na chladnom mieste.

Smrekový sirup bez varenia.

Varený smrekový sirup

Mladé výhonky smreka vložíme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou (v pomere 1:3). Potom by sa zmes mala variť jednu hodinu . Po uplynutí tejto doby vývar precedíme a pridáme doň cukor (asi 1 kg na liter vývaru) a opäť varíme, kým sirup nezhustne.

Tekutinu prelejeme do fliaš a pasterizujeme , takto pripravený sirup skladujeme na chladnom a tienenom mieste.

Varenie smrekových výhonkov.

3. Liečivé vlastnosti smrekových výhonkov

Mladé výhonky smreka majú vysoký obsah kyseliny askorbovej ( vitamín C). Okrem toho obsahujú aj provitamín A a vitamín K, flavonoidy a éterické oleje.

Sirup sa zvyčajne používa pri liečbe respiračného kataru . Má tiež expektoračný a zahrievací účinok.  Na podporu imunity možno profylakticky užívať aj sirup z mladého smreka 1-2 lyžičky denne.

Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*