V posledných desaťročiach sa používanie umelých sladidiel dramaticky zvýšilo a štúdie týkajúce sa týchto látok nám priniesli prekvapivé výsledky.
Na jednej strane sa považujú za bezpečné a niektoré štúdie ukazujú, že sa zdá, že pomáhajú udržiavať váhu. Iné štúdie zároveň naznačili, že látky nemajú zoštíhľujúci účinok, ale že umelé sladidlá môžu mať dokonca negatívny vplyv na obezitu a schopnosť organizmu regulovať hladinu cukru v krvi.
Teraz existujú výsledky, ktoré môžu naznačovať, že umelé sladidlá vedú k zmenám v zložení baktérií v čreve a v profile látok produkovaných baktériami v krvi.
V štúdii Weizmann Institute of Science, o ktorej hovorí web Forskning.no, vedci skúmali šesť rôznych umelých sladidiel. Medzi nimi vynikli sacharín a sukralóza:
Tieto látky súviseli aj so zmenami v regulácii krvného cukru. Niektorí z účastníkov, ktorí konzumovali tieto látky, mali horšiu reguláciu hladiny cukru v krvi. To úzko súviselo aj s tým, aké veľké zmeny mali v črevnej flóre.
To naznačuje, že zmena črevnej flóry môže skutočne určiť účinok sladidiel na telo. To, akú zmenu účastníci zažili, bolo individuálne. Štúdia neposkytuje jasnú odpoveď na to, prečo sa to líši od človeka k človeku, ale poukazuje na to, že to môže byť v prvom rade preto, že máme inú črevnú flóru.
V tejto štúdii účinok na črevnú flóru zmizol, keď účastníci prestali jesť sladidlá. Ale vieme málo o tom, čo sa deje u ľudí, ktorí používajú sladidlá dlhodobo.
Vedci zároveň zdôrazňujú, že výsledky prieskumu nemožno v žiadnom prípade interpretovať ako výzvu na prechod späť na bežný cukor.
Štúdia však ukazuje, že bezkalorické sladidlá majú na organizmus väčší vplyv, ako sa doteraz predpokladalo. A výskumný tím, ktorý stojí za štúdiou, verí, že viac vedomostí v tejto oblasti môže viesť k lepším stravovacím návykom.
Leave a Reply