Babičkin koláč s makom a orechmi! Je to ten najlepší zákusok, ktorý nikdy neomrzí…

Veľmi chutný  koláč, ktorý nikdy neomrzí.

Ingrediencie:

  • 2,5 dcl sýtenej vody
  • 1 lyžica suchého droždia
  • 2 lyžice cukru
  • 2,5 dcl oleja
  • 600 gramov hladkej múky

Na makovú plnku:

  • 250 g mletého maku
  • 125 g práškového cukru
  • 150 g slivkového lekváru

Na orechovú náplň:

  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 125 g práškového cukru
  • 150 g marhuľového džemu

Na vrch:

  • marhuľový džem
  • mleté ​​vlašské orechy

Postup:

Do 2,5 dcl vlažnej sýtenej vody dáme lyžicu suchého droždia, necháme 5 minút postáť, potom pridáme 2 lyžice cukru, 2,5 dcl oleja a múku.
Cesto vymiesime, dobre vypracujeme a rozdelíme na 3 časti.

  • 250 g mletého maku zmiešame so 125 g práškového cukru.
  • 250 g mletých vlašských orechov zmiešame so 125 g práškového cukru.Jednu časť cesta rozvaľkáme a vložíme

Jednu časť  cesta rozvaľkáme a vložíme na spodok vymasteného pekáča,  potrieme 150 g slivkového lekváru a posypeme zmesou mletého maku a cukru.
Navrch položíme  druhý vyvaľkaný plát cesta,  potrieme marhuľovým džemom a  posypeme zmesou mletých vlašských orechov a cukru.
Vyvaľkajte tretí plát cesta a položte ju na vrch. Necháme  asi 30 minút postáť, na pár miestach popicháme špáradlom až  na dno a pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút.
Upečený koláč preklopíme na podnos tak, aby bola maková vrstva na vrchu a orechová na spodku.  Ešte horúci koláč potrieme marhuľovým džemom a posypeme mletými vlašskými orechmi. Necháme vychladnúť! Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*