Julka rezy – staromódny smotanový koláč od našich mamičiek a babičiek! (VIDEORECEPT)

Dnes je na rade ďalší osvedčený starodávny koláč  zo zápisníka našich mám a starých mám a to  výborné Julkine rezy. Bohatý biely krém, lahodná sušienka s orieškami a čokoládou, ako aj chrumkavé lístkové cesto robia z dezertu dokonalý kulinársky zážitok!

INGREDIENCIE:

  • 500 g lístkového cesta (2 x 250 g)

Piškótový plát:

  •  5 vajec
  • štipka soli
  • 150 g cukru
  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 40 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Krém:

  • 600 ml mlieka
  • 120 g  hladkej múky
  • 2 vanilkový cukor
  • 250 g margarínu izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru

Postup:

Najskôr si upečieme lístkové cesto. Jedno lístkové cesto( 250 g ) vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu, cesto prenesieme na plech aj s papierom na pečenie. Cesto popicháme vidličkou, aby sa nám neurobili bubliny. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 12 minút. Upečený plát necháme vychladnúť.

Tak isto upečieme aj druhú polovicu lístkového cesta.

Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame ju do žĺtkovej zmesi. Orechy zmiešame s hladkou mukou a práškom do pečiva, premiešame a po častiach pridáme do žĺtkovej zmesi, dobre premiešame. Nakoniec po častiach opatrne pridáme tuhý sneh. Jemne premiešame.

Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút. Plát necháme vychladnúť.

120 g hladkej múky zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme asi 100 ml studeného mlieka a vymiešame do hladka.

Zvyšné mlieko dáme variť, keď začne vrieť odstavíme s ohňa a primiešame vymiešanú kašu z múky, dobre premiešame. Vrátime na oheň a uvaríme do hustá. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Margarín vymiešame s práškovým cukrom do peny a po častiach zmiešame s vychladnutou kašou. Dobre premiešame.

Na spodok položíme jeden plát lístkového cesta. Natrieme ho polovicou krému a položíme čokoládový plát, opäť natrieme zvyšným krémom a na vrch položíme druhý plát lístkového cesta. Koláč zaťažíme a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*