Dnes je na rade ďalší osvedčený starodávny koláč zo zápisníka našich mám a starých mám a to výborné Julkine rezy. Bohatý biely krém, lahodná sušienka s orieškami a čokoládou, ako aj chrumkavé lístkové cesto robia z dezertu dokonalý kulinársky zážitok!
INGREDIENCIE:
- 500 g lístkového cesta (2 x 250 g)
Piškótový plát:
- 5 vajec
- štipka soli
- 150 g cukru
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g mletých vlašských orechov
- 40 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
Krém:
- 600 ml mlieka
- 120 g hladkej múky
- 2 vanilkový cukor
- 250 g margarínu izbovej teploty
- 250 g práškového cukru
Postup:
Najskôr si upečieme lístkové cesto. Jedno lístkové cesto( 250 g ) vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu, cesto prenesieme na plech aj s papierom na pečenie. Cesto popicháme vidličkou, aby sa nám neurobili bubliny. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 12 minút. Upečený plát necháme vychladnúť.
Tak isto upečieme aj druhú polovicu lístkového cesta.
Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame ju do žĺtkovej zmesi. Orechy zmiešame s hladkou mukou a práškom do pečiva, premiešame a po častiach pridáme do žĺtkovej zmesi, dobre premiešame. Nakoniec po častiach opatrne pridáme tuhý sneh. Jemne premiešame.
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút. Plát necháme vychladnúť.
120 g hladkej múky zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme asi 100 ml studeného mlieka a vymiešame do hladka.
Zvyšné mlieko dáme variť, keď začne vrieť odstavíme s ohňa a primiešame vymiešanú kašu z múky, dobre premiešame. Vrátime na oheň a uvaríme do hustá. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Margarín vymiešame s práškovým cukrom do peny a po častiach zmiešame s vychladnutou kašou. Dobre premiešame.
Na spodok položíme jeden plát lístkového cesta. Natrieme ho polovicou krému a položíme čokoládový plát, opäť natrieme zvyšným krémom a na vrch položíme druhý plát lístkového cesta. Koláč zaťažíme a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame. Dobrú chuť!
Leave a Reply