Tajomstvo štíhlej postavy a pevného zdravia! Obnoví aj tú najslabšiu imunitu a naštartuje chudnutie…
Pór u nás patrí medzi najviac dosť podceňovanú zeleninu. Niekedy pór pridávame do šalátov, no najčastejšie ho hádžeme do polievok, aby mal charakteristickú cibuľovú vôňu. Málokto si uvedomuje, že pór je zdrojom vlákniny a vitamínov a tiež nepostrádateľnou zeleninou v jedálničku. Francúzi to veľmi dobre vedia.
1. Čas na pór. Je zdrojom cenných látok
Pór je zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B, ako aj horčíka, medi, železa a mangánu. To však nie je všetko, pretože podobne ako iná cesnaková zelenina je zdrojom rastlinných zlúčenín – alicínu a kempferolu či farbiva, ktoré je silným antioxidantom – betakaroténu .
Pór patrí k cesnakovej zelenine a obsahuje minimum kalórií. (Pixabay)
Množstvo štúdií ukázalo, že vďaka prítomnosti vitamínov a flavonoidov má konzumácia póru zdraviu prospešné účinky:
- protirakovinové – antioxidanty prítomné v cesnakovej zelenine dokážu opraviť poškodenú DNA,
- podporuje zdravie kostí – pór je tiež zdrojom vitamínu K a podľa výskumov existuje súvislosť medzi správnou koncentráciou vitamínu v tele a nižším rizikom osteoporózy,
- má pozitívny vplyv na zrak – dve látky, t.j. luteín a zeaxantín, znižujú riziko sivého zákalu a makulárnej degenerácie,
- znižuje hladinu glukózy a LDL cholesterolu vďaka obsahu alicínu,
- podporuje kardiovaskulárny systém – kyselina listová má ochranný účinok na cievy, kempferol znižuje zápal a riziko infarktu myokardu a vďaka obsahu draslíka znižuje krvný tlak.
2. Nepostrádateľny pri redukčnej diéte
Pór oceňujú Francúzky, najmä Francúzky, ktoré si dávajú záležať na svojej postave. Alebo to aspoň ukazuje slávna kniha „Francúzske ženy nepriberajú: Tajomstvo stravovania pre potešenie“ od Mirelle Guiliano. Autorka spomína, ako po príchode do Francúzska schudla vďaka „pórovej diéte“. Guiliano jedla pórovú polievku a schudla niekoľko kíl.
Pór je základom stravy francúzskych žien. Uvaríme ho a zapijeme vodou. Je to náš kúzelnícky trik a malé tajomstvo,“ povedala Sylvie, hrdinka momentálne populárnej série „Emily v Paríži“.
Aký je zoštíhľujúci fenomén póru alebo pórovej polievky? Táto jedinečná zelenina má v 100 gramoch asi 30 kcal a od 1,8 do 9 g vlákniny. Navyše obsahuje nerozpustnú vlákninu , ktorá podporuje peristaltiku čriev a zabraňuje zápche, ale aj rozpustnú vlákninu, ktorá vytvára ochranný obal v tráviacom systéme, zvyšuje pocit sýtosti po jedle a podporuje výživu črevnej mikrobioty.
Pre ľudí na diéte bude cennou výhodou konzumácie póru aj jeho diuretický účinok. Nízky obsah sodíka a vysoký obsah draslíka uľahčuje zbavovanie sa nahromadenej vody v tele, ktorá často spôsobuje opuchy.
Leave a Reply