Plody, ktoré chránia pred infarktom! Môžete si ich nazbierať, nasušiť a užívať celú zimu…
Hloh je liečivá rastlina známa svojim silným účinkom na srdce. Rastie pri cestách a húštinách, na okrajoch lúk a lesov, spoznáte ho podľa troj a päťcípych listov. Plody hlohu sú jasne červenej farby a zbierajú sa na jeseň.
Je vedecky dokázané, že hloh obsahuje látky, ktoré stimulujú pumpovanie krvi v srdci a ovplyvňujú lepšiu činnosť srdca. Chráni pred infarktom. Hloh sa užíva aj po srdcovom infarkte, pretože zvyšuje prietok krvi v koronárnych cievach.
Liečivé prípravky z hlohu sú užitočné najmä pri vysokom krvnom tlaku a zvýšenej hladine cholesterolu a tukov v krvi. Tieto červené plody pomáhajú pri arytmii a nepravidelnom tepe a búšení srdca.
Hloh obsahuje:
- saponíny,
- flavonoidy,
- triesloviny,
- glykozidy,
- taníny
- karotén
- vitamín B a C
- pektíny
- purínové látky
- amíny
- enzýmy
- kyselinu kávovú
- kyselinu chlorogénovú
- kyselinu urzolovú
- kyselinu oleanolovú
Hloh obyčajný – použitie a účinky na zdravie
- hloh pomáha pri srdcových ochoreniach, začínajúcej srdcovej slabosti a nedostatočnom prekrvení srdcového svalu, pri ischémii srdca, stenokardii, angíne pectoris, hypertónii, pri srdcovej neuróze
- upravuje poruchy srdcového rytmu
- znižuje krvný tlak
- pomáha pri nespavosti, bolesti hlavy a ateroskleróze
- je vhodný doplnkom pri rehabilitácii po infarkte myokardu
- pomáha aj pri liečbe klimakterických potiaží
- zlepšuje hladinu cholesterolu
- pomáha pri problémoch s obličkami a močovými kameňmi
- dobre sa po ňom zaspáva a zmierňuje depresiu či úzkostné stavy
Hloh pôsobí upokojujúco a užíva sa pri sťaženom dýchaní, napätí a nervozite. Ukázalo sa, že je účinný aj pri tinnite. Z plodov hlohu sa vyrábajú liečivé prípravky.
Na prípravu čaju z hlohu potrebujete:
- 2-3 PL nakrájaných suchých plodov hlohu
- 1 liter vlažnej vody
- med podľa chuti
Večer dáme suché plody hlohu do vlažnek vody, necháme stať 12 hodín alebo cez noc. Ráno scedíme. Nápoj je pripravený na použitie. Čaj z hlohu pijeme mierne ohriatý a môžeme si ho dochutiť medom podľa chuti. Čaj pijeme 2-3 týždne.
Na prípravu hlohovej tinktúry potrebujeme:
- 2 PL čerstvých plodov hlohu
- 2 dl slivovice
Rozdrvte čerstvé plody hlohu, vložte do pohára a zalejte slivovicou. Pohár uzatvorte a dobre pretrepte. Nechajte 3 týždne stáť, občas pohár pretrepte. Po troch týždňoch sceďte, tinktúra je pripravená na použitie.
Leave a Reply