Toto je tajomstvo dokonale šťavnatého koláča s makom a citrónom. Máte chuť na koláč, ktorý sa vám topí v ústach? Potom tento recept je tu pre vás!
INGREDIENCIE:
Cesto:
- 5 bielkov
- 200 g cukru
- 5 žĺtkov
- 200 g mletého maku
- 120 g špaldovej múky /prípadne klasickej polohrubej
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- Citrónová kôra z jedného citróna
Krém:
- 250 ml mlieka
- 40 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 120 g cukru
- 150 g masla
- citrónová šťava z jedného citróna
Citrónová poleva:
- 250 g práškového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 ČL rastlinného oleja
- 2-3 lyžice horúcej vody
Postup:
Najskôr si pripravíme krém:
Pudingový prášok rozmiešame v troche mlieka, zvyšok mlieka dáme do panvice, pridáme cukor a vanilkový cukor a privedieme do varu, keď mlieko začne vrieť, pridáme rozmiešaný pudingový prášok. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny, za stáleho miešania po lyžičkách pridáme dobre vychladnutý puding, dobre vyšľaháme. Nakoniec pridáme šťavu z jedného citróna a dobre vyšľaháme do hladka.
Korpus:
5 bielok vyšľaháme na tuhý sneh, postupne za stáleho miešania pridáme cukor a po jednom zašľaháme žĺtka. Dobre vyšľaháme do peny. Opatrne po častiach primiešame mletý mak, špaldovú múku zmiešame so sódou bikarbónou a preosejeme ju do zmesi. Premiešame. Nakoniec primiešame citrónovú kôru.
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút. Plát necháme úplne vychladnúť a rozkrojíme na dve rovnaké polovice a z jednej polovice odstránime papier na pečenie.
Trochu krému si odložíme bokom.
Na spodok dáme jednu polovicu plátu, natrieme rovnomerne krémom a na vrch položíme druhú polovicu plátu, tak aby bol papier na pečenie na vrchu, teraz papier na pečenie odstránime. Koláč odložíme do chladničky stuhnúť.
Poleva:
Práškový cukor, zmiešame s citrónovou šťavou a olejem, vymiešame, za stáleho miešania postupne pridávame horúcu vodu ( podľa potreby) vymiešame. Polevu rovnomerne rozotrieme na vrch koláča, necháme stuhnúť. nakrájame na úhľadné obdĺžniky a ozdobíme krémom, ktorý sme si odložili bokom. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply