Je jeseň a zo stromov začali padať gaštany. Toto je jeden z príznakov jesene, ktorá nezadržateľne dáva o sebe vedieť. Gaštany môžu byť nielen krásnou dekoráciou, ale aj hlavnou prísadou do liečivej a lahodnej gaštanovej tinktúry. Ukazuje sa, že tento nápoj pomáha pri mnohých ochoreniach. Poradíme vám, ako ju pripraviť a ako ju použiť.
Prečo sa oplatí pripraviť gaštanovú tinktúru?
Gaštany sú plné živín, ktoré priaznivo pôsobia na celý náš organizmus. Majú tiež mnoho cenných vlastností, ktoré oceňovali už starí Gréci.
Zaujímavosťou je, že konzumáciu gaštanov odporúčala aj svätá Hildegarda, nemecká mníška a liečiteľka, ľuďom, ktorí trpeli chorobami pankreasu. Gaštany sú ideálne ako na prírodnú medicínu, tak aj na varenie. Poďme sa pozrieť na ich zloženie.
Nutričné zloženie gaštanov
Gaštany obsahujú vitamíny A, B, C, niacín, tiamín a riboflavín. Gaštany sú navyše bohatým zdrojom vápnika, horčíka, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka, zinku, ale aj nenasýtených mastných kyselín a kyseliny listovej.
Obsahujú aj vlákninu, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie. Je však potrebné vedieť, že gaštany sú vysoko kalorickým produktom. V 100 gramoch nájdeme až 240 kalórií.
Ako vplýva gaštanová tinktúra na zdravie?
Gaštany aj vďaka svojmu bohatému nutričnému zloženiu majú mnoho vlastností pre naše zdravie. Zmierňujú bolesti hlavy a podporujú pamäť a koncentráciu.
Navyše podporujú činnosť nervovej sústavy a stimulujú zmysly. Gaštanovú tinktúru možno s úspechom použiť ako afrodiziakum. Gaštany stimulujú zmysly a dodávajú energiu.
Pri akých neduhoch treba užívať gaštanovú tinktúru?
Výborne sa hodí ako masť na opuchy, kŕčové žily, metličkové žilky a opuchy na nohách. Ukazuje sa, že gaštanová tinktúra tiež pomáha znižovať celulitídu.
Stačí ju aplikovať každý deň po kúpaní na miesta na pokožke, kde sa vyskytuje celulitída.
Pravidelné pitie tinktúry, (ale v miernom množstve), tiež posilní cievy a zlepší prietok krvi v tele.
Tento nápoj sa oplatí piť aj vtedy, keď nás trápia tráviace problémy. Ak chceme pocítiť pozitívny vplyv tinktúry na našu pohodu, oplatí sa vypiť 30 mililitrov každý deň. Jej užívanie však treba konzultovať s lekárom.
Recept na gaštanovú tinktúru
Potrebujete:
- čerstvé gaštany (Pagaštan konský)
- alkohol s objemom aspoň 40%
- nádobu na lúhovanie, nádobu z tmavého skla na skladovanie
Ako tinktúru vyrobiť:
- Umyte gaštany a nakrájajte na štvrtky, kôru nemusíte odstraňovať.
- Vložte kusy gaštanov do uzatvárateľnej nádoby zo skla a zalejte alkoholom, prípadne pridajte borievky.
- Zatvorte pohár a nechajte lúhovať štyri až šesť týždňov na mieste chránenom pred svetlom.
- Jemne pretrpte každé dva dni, aby sa aktívne zložky lepšie rozpustili.
- Po uplynutí tohto času sceďte tinktúru a naplňte ju do fliaš tmavého skla.
Použitie tinktúry z gaštanu
Cenné dezinfekčné, protizápalové a antibakteriálne látky môžu pomôcť pri mnohých ochoreniach, či už z vonku, alebo z vnútra. Aescin posilňuje bunky a chráni ich pred škodlivými látkami. Navyše blahodárne vplýva aj na stav žíl a skutočne dokážu pomôcť zmierniť problémy s kŕčovými žilami, liečia tiež obehové ochorenia a žilové ochorenia. Odporúčaná dávka je 10 až 30 kvapiek dvakrát až trikrát denne. Môžete tiež potierať postihnuté oblasti s tinktúrou na uvoľnenie kŕčových žíl, na zmiernenie bolesti kĺbov, svalov, pri syndróme karpálneho tunela, ekzéme, zápale pokožky a vyrážkach.
Pri hemoroidoch sa denne odporúča 10 kvapiek tinktúry zriedenej vodou alebo čajom. Okrem toho sa odporúča používať aj gaštanovú masť a to dvakrát denne.
Tinktúra z gaštanu môže tiež poskytnúť úľavu pri reumatizme a žalúdočných kŕčoch . Preto sa odporúča dvakrát až trikrát denne 15 až 20 kvapiek. Aplikovať tinktúru zvonku tiež pomáha s reumatickými ťažkosťami.
Poznámka: Jedna dávka by nemala nikdy prekročiť 50 kvapiek. Pri čerstvých zraneniach, vredoch a iných akútnych problémoch sa má dávka udržiavať na minime. Pretože obsiahnuté saponíny môžu okamžite prejsť do krvi a viesť k nevoľnosti a brušnej bolesti. Tinktúra obsahuje alkohol, preto ju nedávajte deťom.
Dobre vedieť
Gaštany môžu spôsobiť alergické reakcie u ľudí, ktorí sú alergickí na latex. Symptómy alergie sa objavujú okrem iného po konzumácii gaštanov.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply