Ak sa tento stav ignoruje a pokračuje sa v starom spôsobe života a stravovania, nevyhnutne dôjde k cirhóze. Mnohí vedci sa zhodujú na tom, že ľudská pečeň môže prežiť najmenej 100 rokov bez akéhokoľvek chirurgického zákroku, no priemerný človek si ju udržiava zdravú sotva 60 rokov.
Takto si poškodíme najväčšiu žľazu v tele!
Jedným z najničivejších faktorov je nadmerná konzumácia tukov a ukladanie priveľa bielkovín v pečeni, čo je najčastejší prípad u milovníkov mäsa a nezdravých jedál, ale aj u profesionálnych športovcov.
Ak sa dá veriť epidemiologickým štúdiám, výskyt stukovatenia pečene sa v posledných rokoch výrazne zvýšil, najmä u žien. Predpokladá sa, že 25-28 percent svetovej populácie trpí ochorením pečene a že 16 percent z nich ochorelo v mladom veku.
Ak sa bude stukovatenie pečene ignorovať a bude sa pokračovať v starom spôsobe života a stravovania, nevyhnutne to povedie k cirhóze, závažnému chronickému ochoreniu pečene, ktoré môže nakoniec vyústiť až do úplnej straty funkcie pečene.
Ako sa lieči stukovatenie pečene?
Najdôležitejším faktorom pri liečbe stukovatenia pečene je určite diéta, čo znamená nízky obsah tuku a obmedzený príjem potravín, ktoré môžu pečeň potenciálne poškodiť.
Ako jedlo poškodzuje pečeň?
Jedlo, ktoré jeme, sa dostáva do žalúdka a následne do čriev. V črevách sa štiepi, trávi a vstrebáva do krvi. Živiny sú ďalej transportované krvným obehom, ktoré sa cez krvné cievy dostávajú do pečene. Nadbytočné tuky živočíšneho pôvodu prijaté cez ťažké jedlo sa dostanú aj do pečene, ktorá je akýmsi filtrom v tele. Keď je týchto tukov priveľa, pečeň nemá inú možnosť, ako tuk vstrebať do seba.
Pečeňové bunky sa tak časom zhoršujú a keď pečeň stratí svoju silu a schopnosť neutralizovať toľko tuku, cholesterol začne voľne cestovať krvným obehom a ukladať sa v iných životne dôležitých orgánoch a tkanivách.
Uložené tuky a usadeniny cholesterolu v cievach a kapilárach ďalej vedú k rozvoju cievnej sklerózy (ateroskleróze), v budúcnosti môžu byť príčinou mŕtvice a infarktu, ako aj ischemickej choroby srdca. Cholesterol a tukové usadeniny ničia aj pankreas, čo môže viesť k rozvoju cukrovky. Toto sú prvé príznaky akútneho a chronického zápalu pankreasu.
Ako tomuto problému predchádzať alebo ho riešiť?
Zo stravy by sa mali vylúčiť transmastné kyseliny a vo všeobecnosti by sa mal obmedziť príjem tukov. Pre podrobné menu je najlepšie poradiť sa s lekárom. V každom prípade by ste mali jesť čo najviac potravín, ktoré sa považujú za pochúťku pre pečeň – artičoky, tekvica, šalát, srvátka, mrkva, cvikla, kapusta…
V prvom rade je dobré vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyhnite sa vyprážaným jedlám, rýchlemu občerstveniu a nedostatočne tepelne upraveným potravinám. Alkohol konzumujte len pri výnimočných príležitostiach a radšej si dajte čistú vodu alebo čerstvú šťavu z ovocia a zeleniny.
Pečeň má značnú schopnosť sebaobnovy a ak je pacient disciplinovaný a spolupracuje s lekármi, dokáže zvrátiť aj vážnejšie poškodenie. Nemožno sa však spoliehať iba na lieky či voľne dostupné výživové doplnky, bez zmeny životného štýlu k náprave nedôjde.
Vhodná diéta pri problémoch s pečeňou v princípe vyzerá podobne, ako strava obyvateľov stredomoria. Je bohatá na celozrnné potraviny, čerstvé ovocie, listovú či koreňovú zeleninu a dochucuje sa čerstvými bylinkami.
Pri pečeňovej diéte je nevyhnutné obmedziť obsah tuku a cholesterolu. Masť, slanina či škvarky sú úplne nevhodné, lepšie sú rastlinné oleje alebo menšie množstvá klasického masla.
Z mliečnych výrobkov treba obmedziť iba mlieko, nízkotučné syry a tvaroh môžu ostať v jedálničku. Červené mäso je lepšie nahradiť kuracím a rybami.
Potraviny musia byť ľahko stráviteľné a nemali by nafukovať. Namiesto vyprážania či pečenia sa jedlo pri príprave varí alebo dusí.
Jedlá možno zahusťovať iba nasucho opraženou múkou, nie zápražkou. Jedlo sa osáľa až tesne pred dovarením. Posledné jedlo dňa treba zjesť podvečer, najneskôr o šiestej.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply