Domáci chlieb z pohánky- nepriberá sa z neho, výborný pre diabetikov a neobsahuje lepok! (RECEPT)

Tento chlieb je dnes veľkým HITOM! Tu je recept…

Pohánkový chlieb je dnes čoraz obľúbenejšou potravinou kvôli jednému veľmi dôležitému faktu – neobsahuje lepok!

Tento chlieb má mimoriadne príjemnú chuť, je ľahko stráviteľný  a najdôležitejšie je, že je veľmi jednoduchý na prípravu. Je to úplne diétna potravina, ktorá nie je tučná a diabetici ju môžu voľne konzumovať.

DOMÁCI POHÁNKOVÝ CHLIEB:

Na prípravu domáceho chleba z pohánkovej múky potrebujete:

  •  1 vrecko droždia (alebo čerstvého droždia, ak chcete),
  • ½ litra vlažnej vody,
  •  500 gramov pohánkovej múky,
  • lyžička soli,
  • lyžička cukru,
  • 3 lyžice olivového oleja.

Príprava:

Do  nádoby nasypeme pohánkovú múku a pridáme do nej vrecko droždia, soľ a cukor. Premiešame a pridáme olivový olej.

Potom postupne pridávame vlažnú vodu a dobre premiešame, kým sa úplne nespojí, nechajte cesto kysnúť asi pol hodiny.

Rúru zapneme na 250 stupňov, aby sa rozohriala a medzitým plech vymastíme a vložíme doň cesto. Pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov.

Tip: Vrch chleba potrieme trochou olivového oleja, aby bola kôrka krajšia a chutnejšia.

2. Pohánkový chlieb bez droždia

Pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi droždia, je tu alternatívny recept, o ktorý sa s vami podelíme. V tomto variante je potrebné:

  • 300 gramov pohánkovej múky,
  •  300 gramov celozrnnej múky,
  • 100 gramov ražnej múky,
  • 800 ml vlažnej vody,
  • 1 vrecko prášku do pečiva,
  • lyžička sódy bikarbóny,
  • 30 ml olivového oleja
  •  lyžička soli,
  •  lyžička cukru

Príprava je podobná ako v predchádzajúcom recepte. V miske dobre premiešame múku a postupne pridávame uvedené suroviny. Rozdiel oproti takto pripravenému chlebu je ten, že zmes musí odstáť dlhšie, najlepšie cez noc.

Ráno preložíme na vymastený pekáč a vložíme do rúry piecť na cca 45 minút pri teplote 200 stupňov. Nekvasený pohánkový chlieb je pripravený na podávanie.

3. Pohánková múka a kefír

Odporúčame najmä pohánkovú múku a kefírovú kašu, ktorá je výborná, pretože posilňuje organizmus, čistí cievy, navracia telu vitalitu a odstraňuje únavu. V krajinách východnej Európy je považovaná za akýsi elixír mladosti a jej príprava je extrémne jednoduché.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica pohánkovej múky,
  • 1 šálka kefíru.

Nalejte kefír do pohára, potom pridajte pohánkovú múku a dobre premiešajte. Ak chcete, môžete ľubovoľne pridať trochu medu.

Túto zmes pripravíme večer a necháme cez noc v chladničke. Ráno znova premiešajte a jedzte. Ide o ideálne a zdravé raňajky, ktoré vás zasýtia a uspokoja vaše potreby až do hlavného jedla.

Ďalšie zaujímavé fakty o pohánke

Čínski vedci vykonali niekoľko štúdií, v ktorých zistili, že  pohánka bohatá na bielkoviny znižujú hladinu cukru v krvi.

Navyše množstvo škrobu obsiahnutého v tejto rastline predstavuje najlepší zdroj energie pre ľudský organizmus, v porovnaní s inými potravinami, ako je pšenica, ovos či domáce zemiaky.

Pre ľudí, ktorí majú problémy so spánkom a bolesťami krku, sa odporúča nahradiť klasické vankúše plnené perím alebo špongiou tými z pohánky!

Presnejšie povedané, sú to plevy, ktoré zostávajú po procese čistenia zŕn tejto rastliny. Pohánkové vankúše sú ideálnym riešením, ak chcete pokojný spánok, pretože úplne kopírujú líniu krku, čo umožňuje prirodzenú polohu a pohodlný a pokojný spánok.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*