Biely zákusok – tento recept našich babičiek mi vždy pripomenie moje detstvo!

Ak máte radi staré a overené recepty zo zošitov našich mám a starých mám, lahodný biely zákusok, známy aj ako biely maďarský koláč, je tou správnou voľbou.

INGREDIENCIE:

Pláty:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g masla alebo margarínu
  • 1 vajce
  • 150 g práškového cukru
  • 15 g prášku do pečiva
  •  60 ml kyslej smotany

Krém:

  • 600 ml mlieka
  • 90 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 250 g masla alebo margarínu

Na zdobenie:

  • 100 g bielej čokolády

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva a práškovým cukrom, pridáme maslo, rozšľahané vajce a kyslú smotanu, vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíte do fólie a odložíme na pol hodiny do chladničky.

Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti a rozvaľkáme a upečieme tri rovnaké pláty. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170 °C asi 10 minút. Necháme dobre vychladnúť.

Zmiešame múku, práškový a vanilkový cukor, pridáme trochu studeného mlieka a vymiešame do hladka. Zvyšné mlieko dáme variť, keď začne vrieť pridáme rozmiešanú múku s cukrom a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame do peny a spojíme s vychladnutou kašou, dobre vymiešame.

Na spodok položíme jeden vychladnutý plát natrieme polovicu krému. Položíme druhý plát, natrieme druhou polovicou krému, položíme posledný plát a jemne zaťažíme. Koláč odložíme  na noc do chladničky.

Na druhý deň, Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a ozdobíme vrch koláča. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí – VIDEORECEPT!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*