
Ak máte radi staré a overené recepty zo zošitov našich mám a starých mám, lahodný biely zákusok, známy aj ako biely maďarský koláč, je tou správnou voľbou.
INGREDIENCIE:
Pláty:
- 400 g hladkej múky
- 150 g masla alebo margarínu
- 1 vajce
- 150 g práškového cukru
- 15 g prášku do pečiva
- 60 ml kyslej smotany
Krém:
- 600 ml mlieka
- 90 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 250 g masla alebo margarínu
Na zdobenie:
- 100 g bielej čokolády
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva a práškovým cukrom, pridáme maslo, rozšľahané vajce a kyslú smotanu, vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíte do fólie a odložíme na pol hodiny do chladničky.
Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti a rozvaľkáme a upečieme tri rovnaké pláty. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170 °C asi 10 minút. Necháme dobre vychladnúť.
Zmiešame múku, práškový a vanilkový cukor, pridáme trochu studeného mlieka a vymiešame do hladka. Zvyšné mlieko dáme variť, keď začne vrieť pridáme rozmiešanú múku s cukrom a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny a spojíme s vychladnutou kašou, dobre vymiešame.
Na spodok položíme jeden vychladnutý plát natrieme polovicu krému. Položíme druhý plát, natrieme druhou polovicou krému, položíme posledný plát a jemne zaťažíme. Koláč odložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň, Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a ozdobíme vrch koláča. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí – VIDEORECEPT!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply