Jeseň je už tu, čo znamená, že sme náchylnejší na infekcie. V tomto období sa oplatí podporovať imunitu, aby ste sa vyhli únavným prechladnutiam a iným neduhom. Na tento účel sa používa metóda sv. Hildegardy.
1. Vývar svätej Hildegardy
Špeciálny vývar je známy svojimi prospešnými vlastnosťami. Vývar svätej Hildegardy je skvelý spôsob, ako pripraviť chutné a výživné jedlo, ktoré nielen posilní vašu imunitu, ale priaznivo pôsobí na tráviaci a kostrový systém.
Ako pripraviť zdraviu prospešný vývar?
Budete potrebovať:
- 2 kg kostí s mäsom,
- 1 kg chrupavky
- 2 mrkvy,
- 3 petržlen,
- 1/4 zeleru,
- 1 cibuľa,
- kôpor,
- 6 litrov vody,
- 5-6 zrniek nového korenia,
- 2 bobkové listy,
- 10-12 zrniek kubeba korenia,
- 1 čajová lyžička bertramu,
- 1 čajová lyžička galangalu,
- 1 čajová lyžička kurkumy,
- 1 čajová lyžička muškátového orieška,
- 1/4 feniklu
- citrónová šťava,
- soľ podľa chuti
Začnite dôkladným umytím kostí a chrupaviek, potom ich vložte do hrnca a podlejte vodou, pridajte štipku soli, koreniny a zeleninu a nakoniec citrónovú šťavu. Všetko varíme aspoň 3 hodiny.
2. Výhody vývaru
Niektorí odporúčajú variť vývar až 8 hodín, čo umožňuje lepšie extrahovanie živín z kostí . Keď sa vývar varí, odstráňte penu, ktorá sa môže objaviť na povrchu.
Po uvarení vývar precedíme a necháme vychladnúť. Hotový výrobok bude mať konzistenciu želé (čím dlhší je čas varenia, tým bude koncentrovanejší). Vývar môžete podávať teplý alebo ho použiť ako základ polievok.
Vývar svätej Hildegardy je bohatý na živiny a má protizápalové vlastnosti. Môže pomôcť posilniť imunitu, zlepšiť stav pokožky a podporiť kostrový systém. Priaznivo pôsobí aj na tráviaci trakt.
Leave a Reply