Nie nadarmo sa mu hovorí tekuté zlato!
Olivový olej sa z právoplatného dôvodu nazýva „tekuté zlato“. Podporuje pečeň, chráni pred aterosklerózou a rakovinou. Navyše je tak všestranný, že sa dá pridať takmer do každého jedla.
1. Olivový olej chráni srdce
Olivový olej je jedným z pilierov stredomorskej stravy, uznávaný ako jeden z najzdravších a odporúčaný lekármi pri prevencii a liečbe mnohých chorôb.
Najlepšie je siahnuť po prvom lisovaní (extra virgin), pretože má viac živín ako rafinovaný olej. Zahŕňa napr. vitamíny skupiny B a vitamín E, A a C. Je tiež zdrojom minerálov ako draslík, horčík a fosfor, ako aj omega 3 a omega 6 nenasýtených mastných kyselín.
Olivový olej pomáha znižovať krvný tlak a cholesterol a zabraňuje kôrnateniu ciev, čím je neoceniteľný pri prevencii aterosklerózy. Znižujeme tak aj riziko mŕtvice či srdcového infarktu.
Olivový olej má mnoho zdravotných výhod (Getty Images)
Okrem toho môžu živiny v olivovom oleji bojovať proti škodlivým baktériám, ako je Helicobacter pyroli, ktoré zvyšujú riziko mnohých závažných ochorení, vrátane rakoviny žalúdka.
Olivový olej tiež pomáha tráviť tuky, čím podporuje činnosť pečene a zlepšuje peristaltiku čriev.
2. Olej na črevá a mozog
Stredomorská strava založená okrem iného na olivovom oleji je tiež neoceniteľná pri prevencii rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka, pankreasu a prsníka.
Mozog vám bude vďačný za stravu bohatú na olivový olej. Vedci z Auburn University v USA zistili, že má pozitívny vplyv na ľudí s miernou kognitívnou poruchou.
Výsledky štúdie publikovanej v časopise Nutrients naznačujú, že olivový olej ovplyvňuje zdravie mozgu a zlepšuje hematoencefalickú bariéru a funkciu pamäte. Stačia len tri polievkové lyžice denne.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply