Obľúbené! Jemný makový koláčik od babičky, ktorý budete chcieť robiť znova a znova…

Toto bol veľmi obľúbený recept našich babičiek a dnes vás ho naučíme!

Ingrediencie:

CESTO:

  • 2 žĺtky
  • 300 g hladkej  múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor alebo vanilková aróma
  • 200 g masla
  • asi 4-5 lyžíc mlieka
  • citrónová kôra podľa chuti

Náplň:

  • 250 g  mletý mak
  • 100 g cukru
  •  100 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 200 ml mlieko (studené)
  • 100 g roztopené maslo
  • 2 vaječné bielka
  • citrónová kôra

Postup:

Cesto:

Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, pridáme vanilkový cukor a vymiešame. Pridáme mlieko, maslo a trochu múky, vymiešame, pridáme prášok do pečiva a zvyšnú múku a vymiešame hladké cesto.  Cesto zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky na 30 minút.

Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Náplň:

Mak zmiešame s cukrom, pridáme hladkú múku, prášok do pečiva, studené mlieko a roztopené maslo, dobre vymiešame do hladka.

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame do makovej náplne. Rovnomerne vymiešame. Môžeme pridať trochu citrónovej kôry.

Cesto rozdelíme na polovice.

Jednu polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na spodok vymasteného plechu. Na cesto rovnomerne rozotrieme makovú náplň. Zarovnáme. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a uložíme na makovú náplň. Vrch môžeme popichať vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút. Urobíme si test ihlou.

Hotový koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*