Linecké koláčiky patria medzi tradičné pečivo, ktoré u nás nesmie chýbať žiadne Vianoce. Preto by každá dobrá gazdinka mala poznať recept na tie najlepšie linecké koláčiky. Dnes vám prinášame jeden recept, ako ho robili ešte naše babičky.
Podľa jedného slávneho cukrára z Rakúska, najlepšie linecké pečivo upečiete tak, že zachováte pomer surovín 3:2:1. Tento pomer hovorí o zastúpení hladkej múky, masla a cukru.
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
300 g dobre vychladeného masla
150 g práškového cukru
1 žĺtok
Postup:
Základom je cesto rýchlo zmiešať, aby sa maslo príliš nezmäklo. Do cesta pridáme aj trochu nemletého klinčeka, štipku citrónovej kôry (kvôli krajšej aróme) a rýchlo spracujeme. Cesto je dobré zabaliť do fólie a nechať odležať asi 1 hodinu v chladničke. Potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovolné tvary. Koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 160 stupňov 10-15 minút. Dôležité je používať na spájanie pečiva kyselkavé džemy, aby vynikla sladkosť pečiva. Vynikajúca je aj kombinácia s domácim kyselkavým slivkovým lekvárom.
Triky, pre dokonalé linecké – aby sa nelepilo a nelámalo!
Dôležité je, aby všetky používané suroviny na linecké cesto mali teplotu pod 20 ° C. Na rozdiel od väčšiny iných ciest by maslo alebo tuk mali byť čo najchladnejšie. Aby sa vám tuk čo najlepšie do múky zapracoval, nastrúhajte ho na hrubom strúhadle a s ostatnými surovinami najskôr dobre premiešajte vidličkou. Môžete použiť aj elektrický mixér nastavený na najnižšiu rýchlosť. Pokiaľ chcete mať naozaj dobré a krehké cesto , je najdôležitejšie používať iba žĺtka, nikdy nie celé vajíčka.
Keď sa linecké cesto mrví
Cesto potom čo najrýchlejšie spracujte. Je pritom dôležité, aby ste mali čo najstudenšie ruky. Pozor! Nesmiete ho prepracovávať príliš dlho, tuk by sa totiž zohrial a nasiakol by sa do múky. Linecké cesto by sa tak sparilo, zle by sa tvarovalo a po upečení by bolo tvrdé a drobivé.
Ak sa cesto zahreje a sparí, potom praská, lepí sa na dosku a drobí. Jeho záchrana je dosť obtiažna. Rozhodne nepridávajte múku, radšej ho dajte na chvíľu do chladničky, prípadne skúste prikvapnúť trošku studenej vody. Alebo aspoň časť zapracujte do nového cesta. Pokiaľ do cesta na linecké koláčiky zapracujete pár kvapiek octu, nebude sa potom drobiť a pôjde oveľa lepšie vyvaľkať. Keď do vajec pridáme trochu citrónovej šťavy, bude potom cesto ešte krehkejšie a ľahšie . Rovnaký efekt docielite, keď k múke pridáte tiež trochu škrobovej múčky.
Dajte ho do chladu
Spracované cesto dajte vždy odležať do chladničky. Najlepšie je pripraviť si ho dva až tri dni vopred. Pre vaľkanie a vykrajovanie je potom najlepšie, aby sa teplota cesta pohybovala okolo 10 – 15 ° C. Preto oddeľte zakaždým len menšiu časť, ktorú spracujete, aby sa zbytočne celé neohrialo. Zvyšok lineckého cesta nechajte v chladničke. Cesto vyvaľkajte rovnomerne, aby boli všetky kúsky rovnako hrubé a upiekli sa súčasne, tie tenšie by sa totiž inak pripálili. Ideálne sú asi štyri milimetre. Zapamätajte si, že valček sa nebude na cesto lepiť, keď ho vopred vložíte do mrazničky alebo tenko potriete olejom. Aby sa cesto dobre vykrajovalo, formičky musia byť úplne suché, občas ich preto vložte do múky.
Než Vykrojené koláčiky naukladáte na plech, dobre plech vymažte, alebo vyložte papierom na pečenie. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C . Po upečení ešte horúce pečivo skladajte z plechu, inak sa môže prilepiť. Keď nejde odlúpnuť, podložte plech mokrou utierkou.
Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply