Ingrediencie:
Cesto:
- 230 g pšeničnej polohrubej múky
- 120 g cukru
- 5 veľkých vajec
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 160 g oleja
- 1/2 šálky vody
- 190 g cukru
- 40 g tmavého kakaa
- štipka soli
Šľahačka:
- 500 ml smotana 30%
- 60 g práškového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 balenie Smeta fix
Ešte potrebujeme:
- 1 pohár džemu z čiernych ríbezlí
- 1 tabuľka tmavej čokolády
Tvarohový krém:
- ½ kg jemného tvarohu ( alebo mascarpóne)
- 200 g masla
- 90 g práškového cukru
- 1 balenie smeta fix
- 10 g vanilkového cukru
Postup:
Cesto:
Do panvice nalejeme olej, vodu a 190 g cukru, zahrievame a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa cukor rozpustí. Pridáme kakao miešame, kým začne všetko vrieť, odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
Muku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a sódou bikarbónou.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli na sneh, postupne primiešame 120 g cukru a po jednom postupne primiešame žĺtka. Dobre vyšľaháme. Pomaly primiešame vychladnutú kakaovú zmes a na koniec múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 180°C asi 35-40 minút. Necháme vychladnúť. Plát rozrežeme na polovice.
Krém tvarohový:
Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, postupne pridáme jemný tvaroh a jeden smeta fix, dobre vymiešame.
Šľahačka:
Z 500 ml smotany, cukru, vanilkového cukru a smeta fix vyšľaháme tuhú šľahačku.
Spodný plát natriem džemom z čiernych ríbezli, natrieme tvarohovým krémom, zarovnáme, položíme druhý plát, rovnomerne rozotrieme šľahačku, zarovnáme. Vrch posypeme strúhanou čokoládou. Koláč odložíme do chladničky stuhnúť. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí: VIDEORECEPT!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply