Zastavuje proces starnutia. Chráni pred demenciou, srdcovými chorobami a mŕtvicou!

Znižuje riziko infarktu, mŕtvice a demencie. Je potrebné ho ale piť každý deň!

Káva môže podľa nového výskumu znížiť riziko demencie a spomaliť proces fyzického starnutia. To všetko vďaka prospešným zlúčeninám obsiahnutým v  tomto aromatickom nápoji.

1. Výhody pitia kávy

Vedci z Národnej univerzity v Singapure našli súvislosť medzi konzumáciou kofeínu a zníženou „fyzickou slabosťou v neskoršom veku“. Pitie kofeínu tiež znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení, cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a obezity.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí pili 2-3 šálky kávy denne, mali výrazne nižšie riziko rozvoja fyzickej slabosti neskôr v živote ako tí, ktorí nepili vôbec žiadny kofeín.

Štúdie sa zúčastnilo 12 000 ľudí.  Účastníci boli prvýkrát opýtaní v priemernom veku približne 53 rokov. Pýtali sa ich na ich stravovanie a pitie kávy.

S priemerným vekom 73 rokov, približne o 20 rokov neskôr, boli účastníci zisťovaní o telesnej hmotnosti, energetickej hladine a testovali ich kondíciu a silu držania rúk.

2. Výsledky testov

Prieskum ukázal, že 68,5 percenta účastníci pili kávu každý deň, z toho 52,9 percenta siahalo po jednej šálke. 42,4 % pilo dva až tri  šálky denne a 4,9 %. pili štyri alebo viac šálok denne.

Výhody boli zaznamenané aj u ľudí, ktorí pijú čierny a zelený čaj . Pijaci čaju boli rozdelení do štyroch kategórií: tí, ktorí ho nikdy nepili, a tí, ktorí ho pijú aspoň raz za mesiac, raz za týždeň a každý deň.

Súvislosť medzi kofeínom a zníženou fyzickou slabosťou bola najvýraznejšia v teste sily a obratnosti držania rúk. Účastníci, ktorí pravidelne pili kávu, tiež uviedli, že sa cítili lepšie a menej sa sťažovali na nedostatok energie.

3. Zdravie podporujúce zlúčeniny

Štúdie spájajú konzumáciu kofeínu s nižším rizikom srdcových chorôb (ako je infarkt), mŕtvice, demencie a Alzheimerovej choroby. Ženy mali tiež menšiu pravdepodobnosť zlomeniny bedra.

Okrem kofeínu obsahuje káva a čaj mnoho prospešných zlúčenín. Bio aktívne poly fenoly majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať riziko mnohých ochorení.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*