Esterházy rezy! Robíme ich na rôzne príležitosti a každý si pýta recept.

Recept na veľmi chutné Esterházy rezy! Svojou chuťou dostanú každého!

Suroviny:

Pre cesto:

  • 8 vaječných bielkov
  • 200 g práškového cukru
  • 40 g múky
  • 150 g  mletých lieskových orechov
  • šťava z jedného citróna

Pre krém:

  • 300 ml mlieka
  • 1 baliček pudingový prášok
  • 3 žĺtky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 250 g masla
  • Marhuľový džem

Poleva:

  • 1 vaječný bielok
  • 200 g práškový cukor
  • 25 ml vody
  • 1 lyžička kakao

Postup:

Bielka s polovicou cukru vymiešame do hladka, pridáme zvyšný cukor a citrónovú šťavu a vyšľaháme tuhý sneh. Opatrne pridáme múku a orechy. Upečieme dva rovnaké orechové pláty. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C  asi 10-1 minút na papieri na pečenie. Odstránime papier na pečenie. Každý plát rozrežeme na tri rovnako široké pásy a necháme ochladnúť.

Tretinu mlieka zmiešame s pudingovým práškom a žĺtkami do hladka. Zvyšné mlieko privedieme do varu s cukrom aj vanilkovým cukrom a pridáme mlieko zmiešané s pudingovým práškom a žĺtkami a stále miešame, kým zmes nestuhne. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame po peny a zmiešame s vychladnutým pudingom.

Pásy cesta tenko natrieme džemom a na džem natrieme krém, nato položíme druhý plát a znova natrieme džemom a krémom a zakryjeme to tretím pásom a jemne zatlačíme. To isté urobíme aj so zvyšnými pásmi. Naplnené rezy odložíme do chladničky.

Vaječný bielok, práškový cukor a vodu vymiešame do hladka. Na bok odložíme asi dve lyžice tejto hmoty a zmiešame ich s kakaom.

Bielu polevu natrieme na rezy, do bielej polevy urobíme kakaovou polevou rovnomerne rovné čiary. Tenkou špachľou prejdeme naprieč cez tmavé čiary najskôr jedným a potom druhým smerom tak, aby nám vznikol známi Esterházyho vzor.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*