Slávnostné Sissi rezy! Rovno si naložte 2 kúsky na tanier, lebo jeden vám stačiť nebude…

Tento koláč pečieme každé sviatky a každý si pýta recept!

Suroviny

Plát:

  • 8  bielkov
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 3 PL hladkej  múky
  • 1 čajová lyžička sódy
  • 100 g celého maku
  • 100 g kokosu

Krém:

  • 8  žĺtkov
  • 100 g práškového cukru
  • 3 PL hladkej  múky
  • 500 ml mlieka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička rumová aróma
  • 200 g masla
  • 1 balenie okrúhlych  kokosových sušienok
  • 1 balenie kakaových sušienok
  • 100 ml čiernej kávy

Ešte budeme potrebovať:

  • 500 ml smotany na šľahanie 25 %
  • 1 lyžica cukru
  • 20 g  fixátor šľahačky
  • 2 lyžice marhuľového džemu

Postup:

Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, pridáme cukor a vymiešame do tuha. Múku zmiešame so sódou bikarbónou, makom a strúhaným kokosom, opatrne primiešame do tuhého snehu. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 12 minút. Upečený plát necháme dobre vychladnúť a odstránime papier na pečenie.

Žĺtka zmiešame s cukrom a mukou do hladka, pridáme mlieko a dobre premiešame, aby sa nám to nezrazilo, teraz dáme túto zmes variť. Uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť. Keď je kaša vlažná, dáme ju vymiešať do kuchynského robota a postupne po lyžiciach pridávame maslo a stále miešame, nakoniec pridáme rumovú arómu. Dobre vymiešame. Krém odložíme asi na pol hodiny do chladničky.

Marhuľový džem zohrejeme.

Zo smotany, cukru a fixátora vyšľaháme tuhú šľahačku tak, aby nám držala tvar.

Na spodok položíme vychladnutý plát, natrieme ho horúcim marhuľovým džemom, keď džem stuhne,  na vrch rovnomerne rozložíme  krém a zahladíme. Kakaové a kokosové sušienky namáčame v káve a striedavo ich uložíme na vrch krému. Na sušienky nastriekame tuhú šľahačku. Koláč odložíme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť! Dobrú chuť!

Ak a Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*