Ak nikdy neviete, čo upiecť na Vianoce, máme pre vás túto zbierku 6 receptov. Chutné koláčiky, ktoré sa nepokazia, dlho vydržia, vyzerajú krásne a ešte lepšie chutia.
(VIDEORECEPT NA KONCI ČLÁNKU)
1) Ruské čiapky (klobúky) v kokosovom a lieskovom variante
Na ruské čiapky upečieme jeden piškótový plát pre kombináciu kokosových aj lieskových orieškových ruských čiapok.
Piškótový plát:
- 6 vajec,
- 150 g cukru,
- 150 ml oleja,
- 150 ml jogurtu,
- 250 g múky
- 20-30 g kakaa,
- 10 g prášku do pečiva
Bielka vyšľaháme so 150 g cukru na tuhý sneh, po jednom zašľaháme žĺtka, potom olej a jogurt. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, a preosejeme ju do vajíčkovej zmesi. Opatrne premiešame.
Pečieme na plechu na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút. Hotový plát necháme vychladnúť.
Z vychladnutého plátu vykrajujeme kolieska, veľkosť podľa vlastného uváženia.
I. Krém (kokosový):
- 400 ml mlieka
- 70 g škrob ( Gustin)
- 60 g cukru
- 100 g bielej čokolády
- 100 g masla
- kokos na obaľovanie
Cukor a škrob zmiešame s trochou studeného mlieka, vymiešame do hladka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, keď mlieko začne vrieť, pridáme rozmiešanú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme zo sporáka, a do ešte horúceho krému pridáme bielu čokoládu, miešame kým sa čokoláda rozpustí, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
100 g masla vymiešame do peny, pridáme vychladnutý puding a dobre vymiešame.
Polovicu piškótových koliesok rozkrojíme na polovice, na spodné koliesko natrieme krém, na vrch položíme druhú polovicu kolieska, krém natrieme aj po bokoch ruskej čiapky. Boky obalíme v strúhanom kokose. Polejeme čokoládovou polevou.
Poleva:
- 100g horkej čokolády + 3 lyžice oleja
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a vymiešame s olejom do leskla.
II. Krém (lieskový orech):
- 350 ml mlieka
- 1 čokoládový puding, 40 g
- 2 lyžice cukru
- 50 g čokolády
- 60 g masla
- 2 lyžice euro krém( alebo Nutella)
- 100 g pražených mletých lieskových orieškov
- mleté lieskové orechy na obaľovanie
Čokoládový puding, zmiešame s cukrom a vymiešame s trochou studeného mlieka do hladka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme rozmiešaný puding a za stáleho miešania uvaríme dom hustá. Do ešte teplého pudingu pridáme 50 g tmavej čokolády a miešame, kým sa čokoláda rozpustí. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
50 g masla vymiešame do peny, pridáme vychladnutý čokoládový puding, 2 lyžice euro krému a 100 g mletých orieškov, vymiešame.
Polovicu piškótových koliesok rozkrojíme na polovice, na spodné koliesko natrieme krém, na vrch položíme druhú polovicu kolieska, krém natrieme aj po bokoch ruskej čiapky. Boky obalíme v mletých lieskových orechoch. Polejeme čokoládovou polevou.
Poleva:
- 100 g mliečnej čokolády
- 1 polievková lyžica oleja
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpele a vymiešame s olejom do leskla.
2) Čokoládové guľôčky
- zvyšky piškóty predchádzajúceho receptu
- zvyšný krém, ktorý nám zostal
- rozdrvené maslové sušienky
- čokoládová poleva na namáčanie
Na guľôčky použite zvyšok plátu, ktorý vám zostal z ruských čiapok, rozmrvte ich.( Ak nemáme žiadne zvyšné piškóty, môžeme si upiecť klasický piškótový plát) Použite zvyšné plnky a ak je hmota mäkšia, pridajte nejaké rozdrvené maslové sušienky, mleté orechy, premiešajte a vytvorte guľky, ktoré namáčame v čokoládovej poleve.
3) Rafaello guľky:
- 100 ml vody
- 150 g cukru
- 120 g margarínu
- 200 g sušeného mlieka
- 150 g kokosu
- kokos na obaľovanie
Vodu a cukor dáme do panvice, zahrievame, kým sa cukor rozpustí a voda začne vrieť, necháme minútku vrieť, pridáme maslo a miešame, kým sa maslo rozpustí, necháme 2-3 minútky vrieť, odstavíme zo sporáka a elektrickým šľahačom primiešame sušené mlieko a kokos, dobre premiešame. Zmes odložíme do chladničky vychladnúť.
Z vychladnutej zmesi tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanom kokose.
4) Bajadéra:
- 50+80 g masla
- 120 + 120 ml mlieka
- 120 + 120 g cukru
- 180 + 170 g mletých vlašských orechov
- 180 + 170 g mletých sušienok
- 100 g tmavej čokolády
Do hrnca nalejeme 120 ml mlieka, 120 g cukru a 80 g masla, všetko dáme na oheň a roztopíme, pridáme 170 g mletých vlašských orechov, 170 g mletých sušienok a 100 g tmavej čokolády, všetko miešame, kým sa čokolád rozpustí, keď sa zmes spojí odstavíme z plameňa. Ešte teplú hmotu vylejem na spodok formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Zarovnáme.
Do hrnca dáme 120 ml mlieka, 120 g cukru a 50 g masla, všetko roztopíme, pridáme 180 g mletých sušienok a 180 g mletých orechov, miešame, kým sa všetko spojí. Hotovú zmes rovnomerne rozotrieme na tmavú zmes a zarovnáme. Polejeme čokoládovou polevou. Odložíme do chladničky stuhnúť. Vychladnutú bajadéru úhľadne nakrájame na kocky.
Poleva na bajadéru:
- 100g horkej čokolády
- 3 lyžice oleja
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a z olejom vymiešame do leskla.
5) Kinder oblátky:
- 200 ml vody
- 600 g cukru
- 600 g sušeného mlieka
- 250 g masla
- 100 g tmavej čokolády (alebo 100 g mliečnej a 50 g tmavej)
- tortové oblátky
Do hrnca nalejeme 200 ml vody a 600 g cukru, privedieme do varu, necháme vrieť, kým sa cukor rozpustí a uvaríme sirup.
Sušené mlieko zmiešame s maslom, dobre vymiešame. Za stáleho miešania pridáme vriaci sirup. Dobre vymiešame.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Na spodok formy z vysokými okrajmi, položíme jeden tortový oblátok, polovicu krému, zarovnáme a položíme druhý tortový oblátok, jemne zatlačíme.
Druhú polovicu krému zmiešame s rozpustenou čokoládou. Vymiešame. Krém navrstvíme na druhú oblátku, zarovnáme na vrch položíme poslednú oblátku, jemne zaťažíme a odložíme do chladničky vychladnúť. Úhľadne nakrájame.
Dobrú chuť!
Leave a Reply