Najlepšie mäso na vývar. Táto polievka vás rýchlo postaví na nohy!

Pripravte si vývar z tohto mäsa a zabudnete, že ste boli chorí.

Vývar je kráľom slovenských stolov. Jedným z tajomstiev jeho jedinečnej chuti je výber mäsa. Známy šéfkuchár Karol Okrasa prezrádza, ktorý z nich funguje najlepšie.

1. Prečo sa oplatí jesť vývar?

Vývar nie je len chutná polievka, ktorú možno podávať pri akejkoľvek príležitosti. Má tiež liečivé vlastnosti a je skvelým zahrievačom.

Podporuje liečbu infekcií. Proces varenia vývaru z kostí uvoľňuje cysteín. Uľahčuje vykašliavanie sekrétov uviaznutých v prieduškách, čím sa nám ľahšie dýcha.

Navyše vývar pomôže pri tráviacich problémoch. Môžu za to aminokyseliny: prolín a glycín,  ktoré zvyšujú vstrebávanie živín. Prolín tiež ovplyvňuje tvorbu kolagénu, ktorý priaznivo pôsobí na sliznicu žalúdka a glycín podporuje obnovu poškodených buniek tráviaceho traktu.

Je tiež prirodzeným posilňovačom kĺbov. Proti ich bolestiam pomôže vápnik, horčík, fosfor, kremík a síra. Pri liečbe kĺbov sa využíva aj  chondroitín sulfát a glukosamín  obsiahnutý v kostiach, chrupavkách a šľachách .

2. Perfektné mäso na vývar

Hoci existuje veľa receptov na vývar,  jednou z kľúčových ingrediencií je mäso. Jemu vďačí vývar za svoju jedinečnú chuť a vôňu, tak oceňovanú v slovenskej kuchyni.

Aké mäso je pre túto rolu najlepšie? Karol Okrasa prezradil svoje tipy. Známy šéfkuchár má najradšej kačicu a kuracie mäso. Recept nie je zložitý, aj keď príprave polievky treba venovať trochu času.

Mäso je tajomstvom dobrého vývaru (Getty Images)

Na prípravu vývaru podľa receptu Karola Okrasa potrebujete:

  • 3 litre vody,
  • 2 kačacie stehná,
  • jedno kurča
  • 2 stredné mrkvy,
  • 3 malé lístky petržlenu,
  • polovica veľkého zeleru,
  • malý pór,
  • stredná cibuľa,
  • 4 bobkové listy,
  • 4 zrnká nového korenia,
  • 15 ml repkového oleja,
  • soľ a korenie podľa chuti,
  • čerstvý ligurček (voliteľné)

Postup:

Vložte mäso do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Varte na miernom ohni, odstráňte penu.

Zeleninu očistíme a vložíme do vývaru, spolu s koreninami.  Vývar varíme 3-4 hodiny. Scedíme, okoreníme a osolíme podľa želania.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*