Toto sú znaky, že CUKOR ničí váš organizmus: Venujte im pozornosť!

Väčšina ľudí si myslí, že vysokú hladinu cukru v krvi majú len diabetici. Nie je to však pravda. Môže to trpieť ktokoľvek bez toho, aby si bol vedomý a nevšimol si poškodenie nervov, krvných ciev a orgánov. Aby sa vám to nestalo a aby ste predišli komplikáciám, ktoré môže neustále zvýšený cukor spôsobiť, je dôležité rozpoznať varovné príznaky a prijať vhodné opatrenia.

1. TUKY OBALIA ORGÁNY

Fruktóza, zložka cukru, núti pečeň ukladať tuk efektívnejšie a na zvláštnych miestach. Časom sa okolo pečene tvoria tukové usadeniny, čo spôsobuje ochorenie pečene, ktoré bolo pred 80. rokmi 20. storočia zriedkavé.

2. PRÍPRAVA NA VZNIK CUKROVKY

Každých ďalších 150 kalórií získaných z príjmu cukru za deň zvyšuje šancu na rozvoj cukrovky o 1,1 percenta. Ak často močíte, môže to byť znak pred-cukrovky.

3. VYSOKÝ CHOLESTEROL

Pri vylúčení ľudí s vysokým cholesterolom a/alebo cukrovkou a obéznych ľudí je u ľudí, ktorí konzumujú veľa cukru, najvyšší nárast zlého cholesterolu a nebezpečných triglyceridov a zároveň pokles hladiny dobrého cholesterolu (HDL). Nadbytok cukru spôsobuje, že pečeň produkuje viac zlého cholesterolu a zároveň bráni telu v jeho vylučovaní.

4. ZLÉ ÚČINKY NA SRDCE

Ochorenia srdca a cukrovka spolu úzko súvisia. Srdcový infarkt a mozgová príhoda sú hlavnými príčinami (65 percent) úmrtí u ľudí s cukrovkou 2. typu.

5. KRVNÝ TLAK

Dochádza k nadmernej sekrécii inzulínu, čo má zlý vplyv na obehový systém a tepny. Chronicky vysoká hladina inzulínu spôsobuje, že svalové bunky okolo ciev rastú rýchlejšie a to spôsobuje tvrdnutie stien tepien, čo je krok k vysokému krvnému tlaku.

6. SPÔSOBUJE CUKROVKU 3. TYPU

Neuropatologička z Brown University Susan de la Monte vymyslela termín „diabetes 3. typu“ po tom, čo jej tím spolupracovníkov prvýkrát objavil súvislosť medzi inzulínovou rezistenciou, diétou s vysokým obsahom tukov a Alzheimerovou chorobou. Podľa týchto vedcov je Alzheimerova choroba metabolické ochorenie, pri ktorom je narušená schopnosť mozgu využívať glukózu a produkovať energiu.

7. VIAC JETE

Pravidelný príjem veľkého množstva cukru narúša posielanie správ do mozgu, že sme sýti. Leptín, hormón, ktorý vysiela signály, že sme sýti, neplní svoju funkciu, zatiaľ čo fruktóza, ktorú sme prijali cez cukor, neustále vyvoláva hlad.

8. STÁVATE SA ZÁVISLÝM NA CUKRE

Cukor spôsobuje uvoľňovanie chemikálií, ktoré ovplyvňujú centrum potešenia v mozgu, teda uvoľňovanie opioidov a dopamínu. Rovnako ako u ľudí, ktorí berú drogy, aj v tomto prípade sa u nich vyvinie tolerancia na cukor, čo znamená, že na dosiahnutie pocitu spokojnosti je potrebné stále viac cukru. Pri skúmaní účinkov cukru na potkany sa pozorovalo, že zvieratá začínajú drkotať zubami, majú chvenie sú úzkostné, keď im chýba cukor.

9. ÚNAVA

Príliš veľa cukru v tele vedie k neustálemu pocitu únavy. V hladine cukru v krvi dochádza k neustálym zmenám, preto si od vás telo pýta niečo sladké a vy sa tak točíte v začarovanom kruhu.

10. DEPRESIA

Existuje spojenie medzi depresiou a konzumáciou sladkostí. Ľudia, ktorí jedia veľa sladkostí, sú časom náchylnejší na depresiu

11. RÝCHLO STARNETE

Cukor v krvi sa viaže na bielkoviny a tak vznikajú škodlivé molekuly nazývané AGE, ktoré útočia na okolité bielkoviny, vrátane proteínových vlákien v kolagéne a elastíne, teda zložky, vďaka ktorým je pokožka pevná a pružná. V dôsledku toho vznikajú vrásky a ochabnutá pokožka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*