Ruské medové rezy – žiadny margarín, iba kvalitný smotanový krém a medové cesto!

Ingrediencie:

CESTO:

  • 3 celé vajcia
  • 250 g cukru
  • 180 g masla
  • 4 plné lyžice medu
  • 600 g hladkej múky na premiešanie a ďalších 100 g na vyvaľkanie plátov
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

Krém:

  • 1400 g kyslej smotany s vyšším percentom tuku
  • 500 g cukru

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom a šľaháme asi 10 minút. Medzitým  na miernom ohni roztopte  maslo a med. Zmiešame s vyšľahanými vajcami.  Odstráňte z tepla a pridajte sódu bikarbónu a premiešajte. Pridajte polovicu múky a dobre premiešajte. Postupne pridávame zvyšok múky a miešame. Ku koncu pridáme zvyšok múky a ručne vymiesime cesto. Cesto je teplé a ľahko sa miesi. Nakoniec cesto vložíme do vrecka a necháme úplne vychladnúť.

Vychladnuté cesto rozdelíme na 4 časti, postupne  po jednej ich vyvaľkáme na papieri na pečenie a preložíme na plech.  Počas odpočívania  prvého plátu  zohrejeme  rúru na 180 stupňov.

Pečieme asi 10 minút. Platy dobre prizerajte,  pretože ak ich prepečiete, budú sa ťažko vyberať z plechu, veľmi ľahko sa zlomia.

Takto postupne upečieme všetky pláty.

Hneď ako plát  vyberiete z rúry, odrežte konce nožom a potom plát preneste na utierku. Ak robíte polovičnú dávku, pečte na koláč  len dva platy, potom keď odrežete konce, hneď ešte teplý plát rozrežte na polovice,  lebo chladnutím stuhne.

Takto upečiete všetky štyri platy, necháme ich vychladnúť.  Konce  rozomelieme  a použijeme na posypanie koláča.

Zmiešame kyslú smotanu  s cukrom a premiešame. Cukor uvidíte, ale nebojte sa roztopí sa. Vložte do chladničky a počas pečenia platov občas premiešajte.

Vychladnuté pláty naplníme krémom, krém natrieme aj na vrch koláča, posypeme omrvinkami, ktoré sme si uložili a odložíme na noc do chladničky.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*