Slováci berú konské dávky tohto vitamínu. Následky môžu byť tragické!

Nedostatok vitamínu D postihuje mnoho ľudí a môže ovplyvniť ich zdravie a pohodu. Suplementácia je jedným zo spôsobov, ako vyrovnať jeho hladinu, to však neznamená, že vitamín D možno užívať bez striedmosti. Nadbytok je hrozbou pre zdravie a dokonca aj život.

1. Príliš veľa vitamínu D je škodlivé pre vaše zdravie

Suplementácia vitamínu D sa odporúča všetkým Slovákom. Treba to však robiť s mierou a až po konzultácii s odborníkom, ktorý vyberie vhodnú dávku v závislosti od vášho zdravotného stavu.

Čas strávený na slnku a jedenie produktov bohatých na tento vitamín nevedie k predávkovaniu, ale bezmyšlienkovité suplementácia  áno. Príliš veľa vitamínu D môže predstavovať zdravotné riziko.

Užívanie vitamínu D v  konských dávkach  môže viesť k zvýšenej absorpcii vápnika z gastrointestinálneho traktu , čo vedie k hyperkalcémii.  To môže poškodiť vaše obličky, srdce a ďalšie orgány.

Vysoká hladina vápnika podporuje tvorbu obličkových kameňov a zvyšuje riziko hypertenzie. Nadbytok vitamínu D má tiež negatívny vplyv na nervový systém a vedie k svalovej slabosti.

Medzi najčastejšie príznaky predávkovania vitamínom D patrí nepravidelný srdcový tep, bolesti brucha, vracanie, podráždenosť , malátnosť, zvýšené potenie a dokonca kŕče.

2. Pri dopĺňaní  vitamínu D buďte opatrní

Vitamín D je pre naše telo mimoriadne dôležitý a jeho nadbytok aj nedostatok sú zdraviu nebezpečné. Pred zavedením suplementácie  je najlepšie vykonať testy, aby lekár mohol vybrať vhodnú dávku.

Všeobecný nedostatok vitamínu D v našej spoločnosti je spôsobený klímou. Trávime príliš veľa času v uzavretých priestoroch a od novembra do marca je príliš málo slnečného žiarenia.

Vitamín D sa odporúča užívať ráno s prvým jedlom, pretože sa dobre rozpúšťa v tukoch. Je lepšie vyhnúť sa užívaniu večer, pretože môže narušiť spánok.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*