Jedna z najlepších maškŕt nášho detstva – MAKOVÝ ZÁVIN OD BABIČKY!

Potrebujeme:

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g polohrubej múky

  • 200 ml mlieka (vlažného)

  • 80 g cukru kryštálového

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 80 g masla (roztopeného a vychladnutého)

  • 2 žĺtky

  • 1 kocka droždia (42 g) alebo 1 balíček sušeného

  • štipka soli

Maková plnka:

  • 300 g mletého maku

  • 200 ml mlieka

  • 120 g práškového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1 ČL mletej škorice (voliteľné)

  • 1-2 PL medu alebo džemu (marhuľový/damascénsky – podľa chuti)

  • trochu citrónovej kôry alebo kvapka rumu (voliteľné)

Na potretie:

  • 1 vajce rozšľahané s lyžičkou mlieka

Postup:

  1. Kvások: Do vlažného mlieka daj lyžičku cukru a rozdrob droždie. Nechaj 10 minút, kým napení.

  2. Cesto:

    • Múku preosej do misy, pridaj cukor, vanilkový cukor, soľ, žĺtky, roztopené maslo a kvások.

    • Vypracuj hladké nelepivé cesto (asi 10 minút ručne alebo 5 minút robotom).

    • Zakry a nechaj kysnúť 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.

  3. Plnka:

    • V hrnci zohrej mlieko, pridaj cukor, vanilkový cukor a mak.

    • Var 3–5 minút, miešaj, aby zhustlo.

    • Dochutíš medom/džemom, škoricou a citrónovou kôrou. Nechaj vychladnúť.

  4. Tvarovanie:

    • Vykysnuté cesto rozdeľ na 2 časti.

    • Každú vyvaľkaj na obdĺžnik (asi 0,5 cm hrubý).

    • Natri plnku rovnomerne a pevne zroluj ako závin.

    • Prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.

  5. Pečenie:

    • Potri rozšľahaným vajcom s mliekom.

    • Nechaj ešte 15 minút podkysnúť.

    • Peč v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–40 minút, kým je závin zlatohnedý.

  6. Podávanie:

    • Nechaj vychladnúť, nakrájaj na plátky a posyp práškovým cukrom.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*