Opitý Izidor – najlepší recept!
Ingrediencie
Cesto:
- 150 g masla,
- 1 prášok do pečiva,
- 50 g polohrubej múky,
- 100 g mletých vlašských orechov,
- 150 g práškového cukru,
- 5 vajec,
- 200 g marhuľového džemu
Krém:
- 1 čokoládový pudingový prášok,
- 2 polievkové lyžice. kakao
- 150 g práškového cukru,
- 3 dl mlieka,
- 0,5 dl rumu,
- 200 g margarínu,
- 100 g hrozienok
Orechová vrstva:
- 200 g mletých vlašských orechov,
- 100 g práškového cukru,
- 2-3 lyžice. mlieko,
- 0,5 dl rumu.
Čokoládová poleva:
- 20 g cukru,
- 30 g kakao
- 4 polievkové lyžice. voda,
- 30 g masla.
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s maslom a cukrom do peny. Vlašské orechy zmiešame s múkou a práškom do pečiva a pridáme k vaječnej zmesi. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ich vmiešame do zmesi. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, pri 200 °C asi 25-30 minút, urobíme si test ihlou. Necháme dobre vychladnúť, potrieme ho džemom a odložíme do chladničky.
Vlašské orechy zmiešame s práškovým cukrom a zalejeme horúcim mliekom, pridáme rum a premiešame. Navrstvíme na plát natretý džemom a zarovnáme. Necháme vychladnúť.
Z mlieka, čokoládového pudingového prášku a kakaa uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame so cukrom do peny a zmiešame vychladnutý puding, pridáme rum, vymiešame do hladka, nakoniec pridáme hrozienka.
Krém navrstvíme na orechovú náplň, zarovnáme. Na asi 1 hodinu odložíme do chladničky stuhnúť.
Kakao a cukor zmiešame, pridáme vodu a varíme, kým začne hustnúť, odstavíme zo sporáka a pridáme maslo, vymiešame kým sa maslo rozpustí. Polevou polejeme vrch koláča, necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply