VIANOČNÉ PEČENIE: Grilážové orechové rezy! Perfektný recept krok za krokom…

Rezy na každú príležitosť, či už sú to sviatky, možno oslava alebo väčšie posedenie. Skvele doplní vašu zbierku vianočných koláčikov.

Ingrediencie:

Korpus:

  • 6 bielkov
  • 200 g cukru
  • 3 lyžice  polohrubej múky
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 10 g prášku do pečiva

Biela vrstva:

  • 200 g bielej čokolády
  • 2 lyžice oleja

Grilážová vrstva:

  • 200 g cukru
  • 200 g masla
  • 6  lyžíc medu
  • 100 g cukru
  • 200 g nasekaných vlašských orechov

Glazúra:

  • 150 g tmavej  čokolády
  • 3 lyžice oleja

Postup:

Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, pridáme múku, mleté ​​orechy a prášok do pečiva a všetko  dobre vymiešame. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút.

Upečený plát otočíme hore dnom, odstránime papier na pečenie a zľahka zaťažíme, aby sa korpus vyrovnal. Nechajte vychladnúť.

Vo vodnom kúpeli roztopte  bielu čokoládu s 2 lyžicami oleja, vymiešame do leskla.

Vychladnutý plát  nechajte hore dnom,  polejeme  ho bielou čokoládou a zarovnáme. Necháme čokoládu stuhnúť.

Na strednom ohni rozpustíte 200 g cukru na karamel.

Počas tejto doby vyšľaháme  žĺtky a 100 g cukru do peny, miešame  asi 2-3 minúty.

Do karamelu  pridáme maslo a miešajte, kým sa nespojí.

Potom prilejeme vyšľahaný vaječný žĺtok a všetko premiešame. Za stáleho miešania varte ešte minútu alebo dve a  keď sa všetko spojí odstráňte z tepla. Pri varení dávame pozor, aby sa cukor nepripálil, pretože potom bude mať  koláč horkastú chuť.

Keď griláž odstavíme zo sporáka, do horúcej primiešame   pripravené nasekané vlašské orechy. Necháme mierne vychladnúť asi 2-3 minúty a rovnomerne navrstvíme na stuhnutú  bielu čokoládu. Zarovnáme, a koláč odložíme do chladničky stuhnúť.

Tmavú čokoládu s olejom rozpustíme vo vodnom kúpeli do leskla.

Stuhnutý koláč polejeme tmavou čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Nakrájame na úhľadné obdĺžniky. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí: VIDEORECEPT!

 

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*