Odporúčame vám si vyrobiť domáci cviklový sirup! Z jeho zdravotných výhod bude čerpať celá rodina…
Bývate často chorí a neradi užívate rôzne druhy liekov? Alebo možno chcete posilniť svoju imunitu a chrániť ju pred potenciálnymi hrozbami v podobe vírusov a baktérií? Výborným prostriedkom proti infekciám, posilneniu imunity, kašľu a chrapotu je cviklový sirup, ktorý si môžete doma pripraviť na niekoľko spôsobov.
Cviklový sirup je skutočnou pokladnicou látok cenných pre zdravie
Mnoho ľudí verí, že domáci cviklový sirup je zdravší ako produkty dostupné v lekárňach či bylinkárňach, a to z jednoduchého dôvodu. Cviklový sirup je možné pripraviť si kedykoľvek. Navyše neobsahuje žiadne látky, ktoré by predlžovali jeho trvanlivosť, a bráni množeniu nezdravých mikróbov. Vzhľadom na to, že je prírodný, môžu ho piť aj tehotné ženy a deti staršie ako jeden rok (obmedzenie je spôsobené prítomnosťou cukru alebo medu).
Cviklový sirup obsahuje:
- farbivá zo skupiny betalain , ktoré podporujú imunitu a znižujú riziko rakoviny
- antioxidanty , teda antioxidačné látky s protizápalovým účinkom
- betaín , čo je ďalšia protizápalová zložka, ktorá má aj bakteriostatický účinok
- vitamíny C, A, E, K a vitamíny skupiny B
- minerály : železo, draslík, horčík, fosfor, sodík, zinok a vápnik
Vlastnosti sirupu z červenej repy
O zázračných vlastnostiach cviklovej šťavy s prídavkom cukru či medu sa hovorilo už pred stáročiami. Naše prababičky ho používali na spevnenie organizmu, na boj proti páleniu záhy či na ochranu pred prechladnutím, čo je dôležité najmä v období, keď sa dajú ľahko dostať infekcie. Cviklový sirup nám pomôže zbaviť sa chrapotu, nepríjemného, vlhkého a suchého kašľa, spomalí rozvoj infekcie vírusovej aj bakteriálnej, prečistí dýchacie cesty a pomôže zbaviť sa zvyškov sekrétu.
Ako vyrobiť sirup z červenej repy?
Ako sme už spomínali, možností je niekoľko. Oplatí sa však staviť na riešenia, v ktorých máme dočinenia so surovým cviklovým sirupom. Sirup, ktorý sa nemusí zahrievať, vďaka čomu si zachováme čo najviac vitamínov a minerálov.
Ingrediencie:
- 1-2 repy
- lyžica cukru alebo medu, najlepšie medovicového, pohánkového alebo lipového medu pre ich antibakteriálne vlastnosti
Metóda č . 1
Vezmite si dobrú cviklu a odrežte spodok. Položte na tanier a navrchu vyrežte hlboký otvor (repu neprepichujte). Do jamky nalejte med a odložte na teplé miesto. Po niekoľkých hodinách sa v priehlbine objaví malé množstvo šťavy. Ďalšie množstvo šťavy sa objavia v priebehu nasledujúcich dvoch dní.
Metóda číslo 2.
Cviklu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Kúsky červenej repy rozdrvte mixérom alebo pomocou strúhadla, aby ste získali dužinu. Dužinu precedíme cez sitko a vzniknutú tekutinu osladíme medom alebo cukrom. Výsledný sirup skladujte v chladničke.
Metóda číslo 3.
Cviklu šťavu vytlačíme, zmiešame s medom v pomere 1:1 a zmes „jemne“ zohrejeme vo vodnom kúpeli. Teplota roztoku by nemala presiahnuť 45 stupňov Celzia. Ak je vyššia, med a červená repa môžu stratiť svoje vlastnosti. Výsledný sirup skladujte v chladničke.
Dávkovanie
Odporúča sa dávkovať 2x denne 5 ml cviklového sirupu. Ak to nepomôže a príznaky pretrvávajú, môžete ho piť hoci aj každú hodinu.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply